Κάθε τρόφιμο και ποτό προσφέρει ενέργεια. Δεν είναι όμως όλη η ενέργεια ίδια. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα γλυκά, για παράδειγμα, προσφέρουν τεράστια ποσότητας ενέργειας ξαφνικά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ύστερα να πέφτουν εξίσου ξαφνικά. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν. Στον αντίποδα, οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, σας κρατούν χορτάτους και παρέχουν σταθερή ενέργεια που διαρκεί περισσότερο.
Ας δούμε ποιες τροφές μπορούν να μας προσφέρουν ποιοτική ενέργεια.
Βρώμη
Είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η πέψη της γίνεται πιο αργά, παρέχοντας ενέργεια σταδιακά και όχι απότομα. Είναι δημητριακό ολικής άλεσης και δεν περιέχει γλουτένη. Ένα μπολ το πρωί μπορεί να σας παρέχει ενέργεια για αρκετές ώρες.
Αυγά
Ένα μόνο βραστό αυγό δεν έχει πολλές θερμίδες αλλά 6 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης, άρα ενέργεια που απελευθερώνεται αργά. Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά σε σχέση με τις θερμίδες τους, βοηθώντας σας να αποφύγετε ανθυγιεινά σνακ που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις σακχάρου.
Κοτόπουλο
Αν το φάμε χωρίς πέτσα, αποτελεί εξαιρετική πηγή άλιπης πρωτεΐνης. Ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο με λαχανικά είναι ιδανικό ελαφρύ γεύμα που δεν βαραίνει, αλλά παρέχει συνεχή ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα. Έχει επίσης λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από άλλα κρέατα όπως το χοιρινό ή το αρνί.
Μοσχαρίσιο συκώτι
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και το συκώτι είναι από τις καλύτερες πηγές της. Είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνη, προσφέροντας ενέργεια για πολλές ώρες. Αν δεν σας αρέσει το συκώτι, μπορείτε να πάρετε την Β12 από κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά.
Στρείδια
Εκτός από πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά, περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει να μειωθεί το αίσθημα της κόπωσης.
Φασόλια
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, κάτι που τα καθιστά ιδανικά και για χορτοφάγους ή vegans. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, όπως και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά τα κύτταρα να παράγουν ενέργεια. Τα φασόλια είναι από τις πιο οικονομικές πηγές πρωτεΐνης και ινών και αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας.
Σαρδέλες
Ίσως να μην αρέσουν σε όλους, αλλά είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης για σταθερή ενέργεια. Παρέχουν επίσης άφθονα λιπαρά οξέα ω-3 που προλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε σολομό, τόνο ή σκουμπρί.
Καρύδια
Είναι πλούσια σε ω-3. Αν και έχουν πολλές θερμίδες, μελέτες δείχνουν ότι δεν συνδέονται με αύξηση βάρους, πιθανώς επειδή οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά προκαλούν κορεσμό και χωνεύονται αργά.
Μούρα
Μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες: Είναι γλυκά χωρίς την υπερφόρτωση ζάχαρης των γλυκών. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα, βοηθώντας το σώμα να μένει δραστήριο και υγιές.
Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης – Δημοσιογράφος