Τι να περιμένεις
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών. Όσοι έχουν λιγότερο “υγρή” μορφή ΕΩΚ είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρή απώλεια όρασης. Μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια όρασης με εστία το κέντρο των ματιών, παραμορφωμένη όραση και σημεία τα οποία δεν μπορείτε να δείτε καθαρά ή και καθόλου. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή.

Ετοιμάστε το σπίτι σας
Ενώ η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οδηγεί σπάνια σε ολική τύφλωση, οι αλλαγές στην όραση μπορούν να συμβούν γρήγορα. Έτσι, θα θελήσετε να λάβετε μέτρα για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλέστερο και πιο άνετο εάν εσείς ή ένας αγαπημένος σας έχει υγρή ΕΩΚ.

Περιορίστε τους κινδύνους
Κρατήστε τους χώρους που κινείστε χωρίς εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασταθή χαλιά, καρέκλες ή μικρά τραπέζια. Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια και τα άλλα αντικείμενα βρίσκονται σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει περίπτωση να σκοντάψετε πάνω τους.

Φως
Για να βοηθήσετε ένα άτομο με ωχρά κηλίδα να βλέπει καλύτερα, κρατήστε το σπίτι σας φωτισμένο. Προσθέστε επιπλέον φώτα σε μέρη όπου εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο διαβάζετε, γράφετε, μαγειρεύετε ή εκτελείτε άλλα καθήκοντα. Ψάξτε για φωτιστικά που είναι εύκολο να μετακινηθούν. Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων για να δείτε ποιος είναι ο καταλληλότερος για τον αγαπημένο σας. Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε ένα φωτιστικό με εύκαμπτο βραχίονα ή οτιδήποτε μπορεί να στραφεί εύκολα σε διαφορετική κατεύθυνση.

Το σπίτι πρέπει να φωτίζεται και το βράδυ
Αφήνετε οπωσδήποτε κάποιο φως αναμμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά αν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, καλό είναι να υπάρχει και εκεί κάποιος λαμπτήρας. Αν δεn θέλετε να μένουν τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε κάποια με φωτοκύτταρο.

Περιορίστε την αντηλιά
Ενώ ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος, θα χ