Τα οστά είναι αξιοθαύμαστα. Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το οστό είναι ζωντανός ιστός. Είναι ευρέως κατανοητό ότι τα οστά έχουν ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνονται μετά από ραγίσματα ή κατάγματα.

Ωστόσο, επίσης, τα οστά συνέχεια μετακινούνται και ξαναχτίζονται ως αντίδραση στις δραστηριότητες, με μια κυτταρική διαδικασία που ονομάζεται αναδιαμόρφωση.

Ακολουθούν εκπληκτικά στοιχεία για τον σκελετό του ανθρώπου.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι 206 οστά
Τα βιβλία διδάσκουν ότι υπάρχουν 206 οστά στον ανθρώπινο σκελετό. Ωστόσο τα μωρά γεννιούνται με περισσότερα από 300 οστά, που αρχικά είναι φτιαγμένα από χόνδρο και με τη μεταλλοποίηση στα πρώτα χρόνια ζωής ορισμένα συγχωνεύονται.

Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με επιπλέον οστά, όπως 13ο ζευγάρι πλευρών Ορισμένοι ακόμα μπορούν να αναπτύξουν επιπλέον οστά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το σησαμοειδές οστό, μικρό οστό σε σχήμα φασολιού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του γονάτου, γίνεται πιο εμφανές στο σώμα λόγω της βελτίωσης της διατροφής και του ότι οι άνθρωποι ζυγίζουν περισσότερο.

Ο σκελετός συνέχεια αλλάζει σε ύψος
Η αλλαγή στο ύψος ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο ζωής του είναι η πιο γρήγορη και φτάνει στο ενήλικο ύψος στην εφηβεία. Ακόμα όμως και αν σταματήσουν να αναπτύσσονται τα οστά το ύψος μπορεί ακόμα να αλλάξει.

Στις αρθρώσεις υπάρχει ένα στρώμα χόνδρου που καλύπτει τα οστά. Ο χόνδρος είναι ένα στρώμα ιστού από νερό, κολλαγόνο, κύτταρα και πρωτεογλυκάνες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο χόνδρος, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη συμπιέζεται από τη βαρύτητα. Αυτό σημαίνει ότι είστε πιο κοντός την ώρα που πάτε για ύπνο. Ευτυχώς, μετά από ύπνο σε οριζόντια θέση επιστρέφει ο χόνδρος στο αρχικό του μέγεθος.

Η έλλειψή βαρύτητας στο διάστημα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους αστροναύτες, που είναι μέχρι 3% ψηλότεροι μετά από περιορισμό στο διάστημα.

Αυτό δεν αφορά μόνο το χόνδρο-ακόμα και τα οστά κονταίνουν με την επαφή. Οι επι