Πολύ συχνά λέμε ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, και σπάνια θα δούμε άλλον καρπό να αναφέρεται ως πρώτο-πρώτο παράδειγμα πέρα από τα αμύγδαλα. Ανήκουν στην κατηγορία των υπερτροφών και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.
Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα
Θερμίδες: περίπου 600
Λιπαρά: 51,1 g (κυρίως μονοακόρεστα & πολυακόρεστα)
Φυτικές ίνες: 10,8 g
Πρωτεΐνες: 21,4 g
Βιοτίνη: 57 μg
Ασβέστιο: 254 mg
Φώσφορος: 503 mg
Μαγνήσιο: 258 mg
Χαλκός: 0,91 mg
Αν τα ψήσετε και προσθέσετε λίγο αλάτι, οι θερμίδες ανεβαίνουν περίπου στις 640, αλλά τα βασικά θρεπτικά στοιχεία παραμένουν εντυπωσιακά παρόμοια. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στα οφέλη που μπορούν να έχουν τα αμύγδαλα για τον οργανισμό μας.
Φυσική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα βιταμίνη Ε, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά των ελεύθερων ριζών. Αυτή η δράση συμβάλλει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Η συχνή κατανάλωση αμυγδάλων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.
Προστασία της καρδιάς
Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, μειώνοντας την LDL και διατηρώντας ή αυξάνοντας την HDL. Παράλληλα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ελαστικότητας των αγγείων. Έρευνες δείχνουν πως άτομα με αυξημένη χοληστερίνη που ενσωμάτωσαν αμύγδαλα στη διατροφή τους είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος και βελτιωμένα λιπιδαιμικά προφίλ σε σύγκριση με όσους δεν τα κατανάλωναν.
Ενίσχυση της υγείας του εντέρου
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν συχνά αμύγδαλα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα βουτυρικού οξέος (butyrate), μιας ουσίας που παράγεται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Οι φλούδες των αμυγδάλων λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή “τροφή” για αυτά τα βακτήρια. Έτσι, ενισχύεται η πέψη, η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η αντίσταση στις φλεγμονές.
Υποστήριξη στη ρύθμιση του βάρους
Αν επιδιώκετε έλεγχο ή απώλεια βάρους, τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους. Αν και έχουν υψηλή θερμιδική αξία, ικανοποιούν αποτελεσματικά την πείνα και μειώνουν την ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ.
Πιο υγιές και λαμπερό δέρμα
Η κατανάλωση αμυγδάλων έχει συνδεθεί και με βελτιωμένη όψη του δέρματος. Ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η προσθήκη αμυγδάλων στη διατροφή έχει συσχετιστεί με λιγότερες ρυτίδες και πιο ομοιόμορφο τόνο επιδερμίδας μέσα σε μόλις 16 εβδομάδες.
Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης – Δημοσιογράφος