Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αισθάνεστε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας έχει ανέβει, νιώθετε πόνο, ερεθισμό και οίδημα. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις – όπως οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης – η φλεγμονή δεν είναι τόσο προφανής. Αν δεν το ψάχνατε με εξετάσεις, δεν θα καταλαβαίνετε ότι έχετε φλεγμονή.

Η φλεγμονή δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Είναι μέρος της φυσικής απάντησης του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την θεραπεία ενός τραυματισμού ή την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Ωστόσο αφού θεραπευτείτε, η φλεγμονή πρέπει να σταματήσει. Αλλά αν ο οργανισμός σας παράγει πολλά λευκά αιμοσφαίρια για καιρό, δεν είναι θετικό σημάδι. Η μακροχρόνια ή «χρόνια» φλεγμονή παρατηρείται σε πολλές ασθένειες και καταστάσεις.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή;
Οι φλεγμονώδεις αρτηρίες είναι συχνές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι όταν τα λιπίδια συσσωρεύονται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς, το σώμα απαντά με φλεγμονώδη χημικά, καθώς το βλέπει αυτό ως «τραυματισμό» στην καρδιά. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει θρομβώσεις και αυτές με τη σειρά τους καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης
Η φλεγμονή και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα αν η φλεγμονή προκαλεί την ασθένεια. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η παχυσαρκία προκαλεί τη φλεγμονή, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον οργανισμό να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το φυσιολογικό βάρος και η διατήρησή του είναι ένα βασικό βήμα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Η χρόνια εγκεφαλική φλεγμονή εμφανίζεται συχνά σε άτομα με αυτό τον τύπο άνοιας. Οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμη πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό, αλλά η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ασθένεια. Οι ειδικοί μελετούν αν αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα περιορίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι μικτά, δηλαδή όχι τόσο ξεκάθαρα.

Μπορεί να βλάψει το έντερό σας
Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, οι οποίες είναι τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα υγιή βακτήρια στο έντερο και προκαλεί φλεγμονή. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιά, κράμπες και διάρροια.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Αυτό που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως “αρθρίτιδα” είναι η οστεοαρθρίτιδα, κατά την οποία ο ιστός που μαλακώνει τ