Το μήλο δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα στον κόσμο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Όμως, υπάρχει άραγε σωστή στιγμή μέσα στην ημέρα για να το απολαύσουμε και να επωφεληθούμε περισσότερο από τις ιδιότητές του;

Οι ειδικοί απαντούν και τα αποτελέσματα μπορεί και να μας εκπλήξουν.
Το πρωί ή στο πρωινό

Ξεκινώντας την ημέρα με ένα μήλο, δίνουμε στον οργανισμό μας μια καλή δόση ενέργειας και φυτικών ινών χωρίς πολλές θερμίδες. Το μήλο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει χλωρογενικό οξύ, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης μετά τα γεύματα. Την ίδια στιγμή, οι φυτικές ίνες του βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, ενώ η βιταμίνη C και η κερκετίνη προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία. Ένα μήλο το πρωί, λοιπόν, είναι ιδανικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας ελαφρά και θρεπτικά.
Πριν από το φαγητό

Αν τρώμε ένα μήλο περίπου μία ώρα πριν από ένα γεύμα, μπορεί να μας βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και της πρόσληψης θερμίδων. Η φυτικές ίνες που περιέχει (κυρίως η πηκτίνη) καθυστερούν την πέψη και δημιουργούν αίσθηση ότι χορτάσαμε. Ένα μήλο πριν ή μαζί με το φαγητό μπορεί επίσης να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου μετά το γεύμα, αφού οι ίνες του καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο προσφέρει περίπου 4–5 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, στη σταθερή ενέργεια και στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2.
Πριν την προπόνηση

Το μήλο είναι εξαιρετικό και για πριν από την γυμναστική. Περιέχει φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ενέργεια, ενώ η ίνα βοηθά να παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Ανάλογα με το άτομο, μπορεί να είναι προτιμότερο να το καταναλώσουμε 2–3 ώρες πριν την προπόνηση. Άλλοι, όμως, προτιμούν να φάνε μερικές φέτες μήλου 30–60 λεπτά πριν, για ένα φυσικό ενεργειακό boost χωρίς βαριά αίσθηση στο στομάχι.
Μαζί με τα γεύματα ή ως βραδινό σνακ

Ένα μήλο ταιριάζει σχεδόν σε κάθε γεύμα. Μπορεί να προστεθεί στο πρωινό (σε βρώμη, γιαούρτι ή pancakes), να συνοδεύσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή να λειτουργήσει ως γλυκιά, θρεπτική λύση μετά το δείπνο. Αν αναζητούμε κάτι γλυκό το βράδυ, ένα μήλο με λίγη κανέλα ή ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο είναι ιδανικός, ισορροπημένος συνδυασμός, μιας και ικανοποιεί την λιγούρα χωρίς περιττή ζάχαρη και προλαμβάνει το βραδινό τσιμπολόγημα

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης – Δημοσιογράφος

www.iatronet.gr