Τα καρότα έχουν φυσική γλύκα από μόνα τους, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς στο να τα θεωρούν όχι και τόσο ασφαλή τροφή για το σάκχαρο. Ωστόσο, παρά τη γεύση τους, τα καρότα έχουν εκπληκτικά μικρή επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορούν ακόμη και να υποστηρίξουν τη διαχείριση του διαβήτη.
Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς επιδρούν στα επίπεδα σακχάρου και στον οργανισμό μας αν τα τρώμε τακτικά.
Τα καρότα έχουν χαμηλή γλυκαιμική επίδραση
Τα καρότα μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλούν μόνο μέτρια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό, τα καρότα χωνεύονται αργά, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Τα ωμά καρότα ειδικά, έχουν ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά παραμένουν σε χαμηλό εύρος. Η κατανάλωσή τους σε ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη ή λίπος σταθεροποιεί περαιτέρω τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες στα καρότα υποστηρίζουν σταθερά επίπεδα γλυκόζης
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα παρέχει περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι διαλυτές και ωφέλιμες για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με 10-48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με τον διαβήτη και βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο.
Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις τους βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού και των ματιών, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από τον διαβήτη. Η σταθερή πρόσληψη μπορεί να υποστηρίξει την καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης με την πάροδο του χρόνου.
Τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους και της όρεξης
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Τα καρότα έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τα καθιστά χορταστικά και υποστηρικτικά για τη διαχείριση της όρεξης. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές θερμίδες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, χωρίς όμως να πεινάμε.
Το πώς συμπεριλαμβάνετε τα καρότα στη διατροφή σας έχει σημασία
Ενώ τα καρότα είναι υγιεινά σε όλες σχεδόν τις μορφές, ο τρόπος που τα τρώτε μπορεί να επηρεάσει την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος. Το μαγείρεμα διασπά τα άμυλα και μαλακώνει τις φυτικές ίνες, καθιστώντας τους υδατάνθρακες πιο εύκολα απορροφήσιμους. Ωστόσο, η διαφορά είναι ακόμα πολύ μικρότερη από αυτή που θα βλέπατε με αμυλούχα τρόφιμα ή σνακ με έξτρα ζάχαρη. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, ή αν τα μαγειρεύετε, να τα συνδυάζετε με άλιπη πρωτεΐνη και ωφέλιμα λιπαρά (όπως αβοκάντο ή ωμό ελαιόλαδο).
Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης – Δημοσιογράφος