Ήξερες ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και ο μεγαλύτερος φραγμός που μας προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον;

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η προστασία του και η διατήρηση της ακεραιότητάς του.

Ωστόσο, το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς ταλαιπωρούμαστε από ερεθισμούς που ταλαιπωρούν το δέρμα μας. Οι ερεθισμοί αυτοί μπορεί να αφορούν ερυθρότητα και οίδημα από τσίμπημα κουνουπιού ή άλλου εντόμου, κνησμό λόγω επαφής με φυτά, έγκαυμα από τον ήλιο, ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή λόγω μικροβίων και μυκήτων από τη θάλασσα και την άμμο. Η χρήση κορτιζόνης αποτελεί συχνά τρόπο αντιμετώπισης των δερματικών ερεθισμών διαφόρων προελεύσεων, ωστόσο είναι ευρέως γνωστό ότι η παρατεταμένη χρήση της δεν ενδείκνυται και επίσης πολύ συχνά εμφανίζει παρενέργειες όπως λέπτυνση του δέρματος, ερυθρότητα κ.α. Στη φύση, υπάρχουν βότανα και συστατικά φυτών που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα των δερματικών ερεθισμών.

Ποια είναι τα βότανα που μπορούν να μας δώσουν λύση;
Lapacho (Tabebuia Avellanedae)
Το lapacho είναι ένα γηγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής, από το οποίο είναι γνωστά περίπου 100 είδη. Το είδος που επέδειξε τις πιο ουσιαστικές και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες είναι το «Tabebuia Avellanedae», το οποίο έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές, αντιϊκές καθώς και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Aloe Vera (Πράσινη αλόη)
Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εκχυλίσματα του φυτού είναι κυρίως: επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές. Σημαντική είναι η χρησιμότητα της aloe vera και στη θεραπεία εγκαυμάτων, ηλιακών εγκαυμάτων, ξηροδερμίας και στην επούλωση τραυμάτων. Συμβάλλει στην αναγέννηση νέων επιδερμικών κυττάρων, μέσω αύξησης παραγωγής ινοβλαστών, καθώς και της παραγωγής και έκκρισης κολλαγόνου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καλέντουλα (Calendula officinalis)
Η calendula officinalis περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και παρέχουν προστασία έναντι των βλαβών που προκαλούν οι UV ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, παρεμβαίνει στη μείωση φλεγμονών, βελτιώνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών λόγω δερματικών παθήσεων. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την Aloe Vera είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον ερεθισμό και το σύγκαμα, που προκαλεί η πάνα, στα βρέφη και τα νήπια.

Πρόπολη (Propolis)
Έχει γνωστή αντιβακτηριδιακή (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, σαλμονέλα κλπ), αντιϊκή (ιός του έρπητα), αντιμυκητιακή, αναισθητική και αντιμολυσματική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση της πρόπολης είναι πολύ αποτελεσματική σε άφθες, στοματίτιδες, σε δερματικές παθήσεις αλλά και σε παθήσεις των γεννητικών οργάνων, όπως έρπητας.

Σπόροι Γκρέιπφρουτ – G.S.E.
Οι σπόροι γκρέιπφρουτ έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες, να παρεμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη βακτηριακή χλωρίδα. Αρκετές διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν τις εξαιρετικές δραστηριότητες του G.S.E. εκ των οποίων: αντιϊκές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές.

Αποτελεσματική ανακούφιση με φυσικό τρόπο
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού πολλές μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με δερματικούς ερεθισμούς στα παιδιά τους καθώς παρατηρούν ότι βγάζουν κοκκινίλες, σπυράκια, έχουν φαγούρα ή εμφανίζουν σύγκαμα. Η ανάγκη για άμεση και ασφαλής ανακούφιση είναι προτεραιότητα! Επιλέξτε ένα φυσικό δερματολογικό gel, με συνδυασμό φυσικών συστατικών, χωρίς κορτιζόνη, το οποίο είναι κατάλληλο και χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια.

www.iatronet.gr