Τα μούρα είναι ένας ευρύτερος όρος, τον οποίο χρησιμοποιούμε για
να αναφερθούμε στα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα
κράνμπερι, τα φραμπουάζ, τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα.



Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και τα μούρα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών.

Ειδικότερα, τα μούρα είναι πλούσια στις εξής θρεπτικές ουσίες:

Ανθοκυανίνες

:
Είναι οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων
και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε
μούρα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από καρδιαγγειακά
νοσήματα και καρκίνο, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική