Αυτό, βέβαια, πρακτικά μπορεί να συνεπάγεται τον "εξοστρακισμό" του πατέρα από την κρεββατοκάμαρα, με ό,τι επιπτώσεις ακολουθούν για την ποιότητα του ύπνου του και για τη συζυγική σχέση...
Τα νέα ευρήματα λένε, μάλιστα, ότι το παιδί πρέπει να κοιμάται στο στήθος της μητέρας του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του και μετά στο κρεβάτι μαζί της.
Επικεφαλής αυτών των αμφιλεγόμενων μελετών είναι ο καθηγητής παιδιατρικής Δρ. Νιλς Μπέργκμαν, από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική. Όπως υποστηρίζει, όταν ένα παιδί κοιμάται μόνο του, δύσκολα αναπτύσσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη μητέρα του. Το γεγονός αυτό βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Διαπίστωσε ότι τα βρέφη ηλικίας δύο ημερών, που τοποθετούνται μόνα τους μέσα σε μια κούνια, κοιμούνται λιγότερο από εκείνα που θηλάζουν κι αποκοιμιούνται στην αγκαλιά της μητέρας τους. Σημείωσε ότι τα υγιή νεογέννητα, που κοιμούνται στο στήθος της μητέρας τους για τις πρώτες εβδομάδες, έχουν λιγότερο άγχος και καλύτερη ανάπτυξη.
Η νέα μελέτη, η οποία έχει μικρό εύρος, μιας και μελέτησε 16 μωρών, δεν κάνει καμία αναφορά στο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των μωρών και στο στο γεγονός ότι μπορεί η μητέρα στον ύπνο της να "πλακώσει" ή να πνίξει το μωρό, προκαλώντας του τον θάνατο.
Ο Δρ. Μπέργκμαν δήλωσε σχετικά: «Τα μωρά απειλούνται από πνιγμό και υποφέρουν, όχι επειδή η μητέρα τους μπορεί να τα "πλακώσει", αλλά από τοξικές αναθυμιάσεις, τσιγάρα, αλκοόλ, μεγάλα μαξιλάρια κι από επικίνδυνα παιχνίδια».
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο, που προκαλούνται από τις ορμόνες του στρες, μπορεί να δυσχεράνουν τη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων των παιδιών αργότερα στη ζωή τους, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η ανηθικότητα.
Το Εθνικό Ίδρυμα Τοκετού τάσσεται υπέρ της μελέτης, με την προϋπόθεση ότι οι γονείς δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, ούτε είναι χρήστες ναρκωτικών και δεν είναι παχύσαρκοι, άρρωστοι ή υπερβολικά κουρασμένοι.
Ο καθηγητής George Haycock του Ιδρύματος για τη μελέτη των θανάτων των νεογνών δήλωσε: «Η θέση μας ως ίδρυμα, είναι ότι το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται ένα βρέφος είναι σε μια κούνια στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του».

healthmag.gr