Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες, ψηλαφητές φλέβες των κάτω άκρων. Οφείλονται στην εξασθένηση του τοιχώματος και την δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων.

Εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με κιρσούς, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη ορθοστασία και το παρατεταμένο κάθισμα, εξηγεί ο κ. Σταύρος Καλλιάφας, Αγγειοχειρουργός, Ενδαγγειοχειρουργός, Δ/ντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Συμπτώματα

Αρχικά οι κιρσοί δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλούν:

πόνοβάροςκάψιμοοίδημανυχτερινές κράμπεςαλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος γύρω από τον αστράγαλοέλκη (πληγές) οι οποίες επουλώνονται πολύ δύσκολα.

Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση.
Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με την κλινική εξέταση και το triplex (έγχρωμη υπερηχοτομογραφία) φλεβών κάτω άκρων.

Σύγχρονη Θεραπεία

Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών είναι ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και με άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

«Στη Κλινική του ΥΓΕΙΑ, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που εφαρμόσαμε την πιο σύγχρονη, ανώδυνη και ριζική θεραπεία των κιρσών, τη θεραπεία με  «super κόλλα» Venaseal» διευκρινίζει ο κ. Καλλιάφας.

Αναίμακτη & ανώδυνη θεραπεία με «super κόλλα» Venaseal

Το Venaseal είναι μία συσκευή που χρησιμοποιεί μια πολύ ισχυρή ενδαγγειακή κόλλα για την σύγκλιση, απορρόφηση και τελικά εξαφάνιση των φλεβών που προκαλούν τους κιρσούς.

Με τοπική αναισθησία σε ένα μόνο σημείο (στο σημείο παρακέντησης) εισάγεται μέσα στη φλέβα που προκαλεί τους κιρσούς ένας ειδικός καθετήρας και τοποθετείται η Super-κόλλα (Venaseal) στη φλέβα.

Η όλη διαδικασία ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο με υπερσύγχρονο, υψηλής ευκρίνειας έγχρωμο υπερηχοτομογράφο. Με τον τρόπο αυτό η κόλλα τοποθετείται με ασφάλεια και ακρίβεια χιλιοστού στη θέση πο