Κάποιες έγκυες με COVID-19 αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά και ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί για όσες ήταν παχύσαρκες ή αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όπως το άσθμα πριν από την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως συμβαίνει με όλα όσα αφορούν στην COVID-19, οι ερευνητές είχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με το εάν η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή εάν η μόλυνση από κορονοϊό περιπλέκει την εγκυμοσύνη.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 46 έγκυες γυναίκες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

«Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι έχουμε πάνω από 40 γυναίκες με συμπτώματα της COVID-19 και ξέρουμε τι τους συνέβη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Kristina Adams Waldorf, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ήπιες περιπτώσεις, αλλά σχεδόν το 15% εμφάνισαν πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Όλες νοσηλεύτηκαν και μια γυναίκα που είχε άσθμα κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη και οι μισές είχαν άσθμα ή άλλες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 που βλέπουμε σε μη έγκυες εμφανίζονται και στις έγκυες» δήλωσε η Waldorf.

Από τις 46 έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον ιό SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, οι 43 εξετάστηκαν επειδή είχαν σ