Ευεργετική επίδραση στην καθυστέρηση της υποτροπής της ρινικής πολυποδίασης φαίνεται να έχουν τα ωμέγα-3, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης. Η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί με τη χορήγησή τους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για συστηματική αγωγή με στεροειδή και συνεπώς οι γνωστές παρενέργειές τους. Οι ερευνητές που ανακάλυψαν την ύπαρξη της σχέσης ισχυρίζονται ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της συντηρητικής αγωγής για τη θεραπεία των ασθενών με ρινική πολυποδίαση και χρόνια ρινοκολπίτιδα.

«Η ρινική πολυποδίαση είναι μια συχνή ασθένεια της μύτης και των παραρρίνιων  κόλπων, που επηρεάζει έως το 4% του πληθυσμού. Είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονώδους νόσου, με πολλές πιθανές υποκείμενες αιτίες, όπως αλλεργία, άσθμα, λοίμωξη, κυστική ίνωση και ευαισθησία στην ασπιρίνη. Στους παράγοντες κινδύνου έχει προστεθεί τελευταία και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Επιβαρυντικό είναι και το οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχουν δε κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ρινικών πολυπόδων», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Ουσιαστικά, οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί, ανώδυνοι, καλοήθεις όγκοι που εξορμώνται από τον βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας και των παραρρίνιων κόλπων. Σε αντίθεση με τους μεγάλους πολύποδες ή τις ομάδες πολυπόδων, οι μικροί μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Οι κύριες εκδηλώσεις της πάθησης, όταν υπάρχουν, περιλαμβάνουν τη ρινική απόφραξη, τη ρινική συμφόρηση και οπισθορρινική έκκριση, τις διαταραχές όσφρησης, την κεφ