Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που αντικαταστήσατε την οδοντόβουρτσα σας, είμαστε σίγουροι ότι θα τρέξετε να το τσεκάρετε μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι για τους περισσότερους από εμάς μια αυτοματοποιημένη κίνηση. Ξυπνάμε; Βούρτσισμα! Ετοιμαζόμαστε για ύπνο; Βούρτσισμα!

Οφείλουμε όμως στον εαυτό μας να παρακολουθούμε προσεκτικότερα τη ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών με πρώτο από όλα την κατάσταση της οδοντόβουρτσας.

Εάν η βούρτσα σας δεν είναι καθαρή, πώς μπορείτε να περιμένετε να λειάνει αποτελεσματικά τα δικά σας δόντια; Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας ή την κεφαλή αν πρόκειται για ηλεκτρική κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτό απαιτείται εφόσον τη χρησιμοποιείτε δύο φορές την ημέρα, το οποίο ελπίζουμε να κάνετε.

Σκεφτείτε την οδοντόβουρτσα σας ως εποχιακό αντικείμενο.

Ο οδοντίατρος Keith Arbeitman σημειώνει στο Business Insider άλλη βασική ένδειξη ότι η οδοντόβουρτσα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα… σκουπίδια: Μόλις αρχίσουν να κάμπτονται οι τρίχες, δεν καθαρίζει αποτελεσματικά.

Ο Arbeitman συνιστά επίσης να περιστρέφετε τη γλώσσα σας στα δόντια σας περιστασιακά. Εάν δεν τα αισθάνεστε λεία τότε η βούρτσα σας πιθανότατα δεν κάνει πλέον καλή δουλειά.

Από τι κινδυνεύετε αν αγνοήσετε αυτές τις συμβουλές;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι οδοντόβουρτσες στα κοινόχρηστα μπάνια μπορεί να μολυνθούν με πολλά βακτήρια ακόμη και εκείνα που αναπτύσσονται σε περιττώματα!

Η πιο λογική λύση είναι ένα κάλλυμα στην οδοντόβουρτσα, σωστά; Λάθος! Η χρήση ενός καλύμματος οδοντόβουρτσας δεν προστατεύει την οδοντόβουρτσα από την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για να αναπτυχθούν διατηρώντας τις τρίχες υγρές και μη αφήνοντας το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να στεγνώσει ανάμεσα στις χρήσεις. Μια μελέτη του 2007 το επιβεβαιώνει.

Εκτός από την τακτική αντικατάσταση, υπάρχει ένας καλός τρόπος για να προστατέψετε την ακάλυπτη οδοντόβουρτσα σας από τα ανεπιθύμητα μικρόβια: Απλά αφήστε την όρθια. Εάν μείνει όρθια και στεγνώνει ανάμεσα στις χρήσεις, όπως τονίζει ο Arbeitman, τα βακτήρια δεν θα επιβιώσουν.

Πηγή: usay.gr