By Emily Vagia
τρώγοντας μόνο τις φορές που το έβρισκα από χωριό, έπρεπε να βρω τροφές
που θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν και να αναπληρώσουν την ανάγκη
του οργανισμού μου για πρωτεϊνη. Και ήθελα φυσικά να έχω και
εναλλακτικές για να μην βαριέμα.
γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς χάρη στα πολλά οφέλη που έχουν για την
υγεία. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο να
πάθεις καρδιακά προβλήματα και διαβήτη.
Δες ποιες είναι οι 2 τροφές για τις οποίες αποφάσισα να σου μιλήσω
Κινόα
περισσότερες μορφές. Είναι χαμηλή σε λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερίνη
και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα το 1
φλ.τσ. μαγειρεμένης κινόα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Στο εξωτερικό
μπορεί κανείς να τη βρει σε πολλές μορφές (σε ζυμαρικά, σε ψωμί, σε
κράκερ, σε μπάρες πρωτεϊνης και σε γλυκά). Στην Ελλάδα οι επιλογές είναι
πιο περιορισμένες.
καταλάβεις, η κινόα είναι σαν ένα είδος ρυζιού και μπορείς να την τρως
όπως τρως και το ρύζι. Προσωπικά δεν μπορώ να πω πως μου αρέσει και η
αλήθεια είναι πως έχω προσπαθήσει να την φάω με διάφορους τρόπους
(σκέτη, μέσα σε σαλάτα για να μην την πολυκαταλαβαίνω και με διάφορους
άλλους τρόπους). Η μορφή στην οποία, όμως, μου αρέσει πολύ είναι τα
μακαρόνια καθώς κυκλοφορεί και σε διάφορα σχήματα ζυμαρικών (Προσοχή:
είναι λίγο ακριβά).
Όσπρια
όλα τα είδη φασολιών και οι φακές και αυτά είναι που έχουν τις
περισσότερες πρωτεΐνες. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών ινών,
υγιών υδατανθράκων, βιταμίνης Β και σιδήρου. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα
πρωτεΐνης που περιέχουν είναι 16-18 γραμμάρια ανά μερίδα.