Η σοκολάτα σε συνδυασμό με ψευδάργυρο συμβάλλει στη μακροζωία



Η σοκολάτα,  ο καφές και το τσάι μπορούν να συμβάλλουν στη μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Βέβαια, για να ωφεληθεί κάποιος από αυτά, θα πρέπει να συνδυάζονται με συμπληρώματα ψευδάργυρου, ενεργοποιώντας έτσι μια χημική ένωση στον οργανισμό που επιβραδύνει την γήρανση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Erlangen στη Νυρεμβέργη και το Πανεπιστήμιο Auburn στην Αλαμπάμα, ο συνδυασμός τους μπορεί να παρατείνει τη ζωή προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρές, ένα αέριο που προκαλεί γήρανση και άλλες ασθένειες, όπως καρκίνος, φλεγμονές και εκφυλιστικές παθήσεις.
Για να αναλύσουν τις επιδράσεις τόσο του ψευδάργυρου, που είναι γνωστός για τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό στην αντιμετώπιση βακτηρίων και ιών, όσο και των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, που βρίσκονται στην σοκολάτα, τον καφέ και το τσάι, οι επιστήμονες τα συνδύασαν σε εργαστηριακά πειράματα.
Από μόνες τους, οι πολυφαινόλες δεν μπορούν να διασπάσουν το οξειδωτικό στρές, αλλά μόλις συνδυαστούν με ψευδάργυρο, δημιουργούν ένα τεράστιο σύμπλεγμα ενζύμων, που μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό από το επιβλαβές απόβλητο αέριο που προκύπτει ως υποπροϊόν των κυττάρων.
Η ένωση που δημιουργείται είναι παρόμοια με το φυσικό υπεροξείδιο της δισμουτάσης, ένα ένζυμο που καταστρέφει το αέριο και προστατεύει τον οργανισμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nature Chemistry.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να μιμηθούν τις επιδράσεις του ενζύμου. Είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός, που επίσης είχαν αντιοξειδωτική δράση, αλλά προκαλούσαν επίσης αύξηση στο οξειδωτικό στρές.
Ο ψευδάργυρος έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή είναι λιγότερο τοξικός από άλλα μέταλλα, πράγμα που κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι μπορεί στο μέλλον να προστεθεί στα τρόφιμα για να «ενισχύσει την υγεία των καταναλωτών.»
Όσον αφορά τα ευρήματα, η βασική συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Ivana Ivanović-Burmazović δήλωσε: «Είναι σίγουρα πιθανό το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα να είναι διαθέσιμα με προστιθέμενο ψευδάργυρο στο μέλλον. Παρόλα αυτά, το κρασί δεν θα πρέπει να περιέχει αλκοόλ, επειδή οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλης μπορεί να καταστρέψει τα ευεργετικά πλεονεκτήματα του συνδυασμού.»
Προηγούμενες έρευνες για τα οφέλη της σοκολάτας έδειξαν  ότι βελτιώνει την μνήμη, μειώνει το άγχος και σε κάνει χαρούμενο.

Πηγή: Indepedent

newpost.gr