Ανήκουν στους πιο δημοφιλείς καρπούς και όχι άδικα, αφού είναι νόστιμα αλλά και πολύ θρεπτικά.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνονται ωμά, ψημένα, σε μορφή πάστας ή ως μαγειρικό λάδι.

Είκοσι ολόκληρα φουντούκια δίνουν 176 θερμίδες, 4,2 γραμμάρια
πρωτεΐνης, 4,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 2,7 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ
καλύπτουν το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε, 12%
θειαμίνης, 12% μαγνησίου, 24% χαλκού και 87% μαγγανίου.

Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Τα φουντούκια ωφελούν την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω του σιδήρου που
περιέχουν. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό
οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του
εγκεφάλου και αποτρέπουν τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του
Πάρκινσον, η άνοια
και το Αλτσχάιμερ. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που
εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Οι
φυτικές ίνες που περιέχουν σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο
αντιμετωπίζουν την υπέρταση.

Έχουν επίσης αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους, όπως η βιταμίνη Ε.

fountoukia2

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι
πρέπει να καταναλώνουν φουντούκια, επειδή ενισχύουν τα επίπεδα
μικροθρεπτικών στον οργανισμό.

Η μελέτη εστίασε σε 32 ανθρώπους 55 ετών και άνω, οι οποίοι κατανάλωναν 2 φλιτζάνια φουντούκια την ημέρα επί 16 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου στο αίμα και βιταμίνης Ε στα ούρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση της γλυκόζης και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Ο Alex Michels από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον , δήλωσε ότι είναι μια
από τις πρώτες φορές που έρευνα τέτοιου τύπου εστιάζει μόνο σε
ηλικιωμένους.

Τα φουντούκια αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς μια φυσική πολυβιταμίνη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com


onmed.gr