Καούρα: Πώς προκαλείται και πότε είναι επικίνδυνη



Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό και συνοδεύεται συνήθως από ξινίλα και αναγωγή. Μερικές φορές μάλιστα δημιουργείται και το αίσθημα ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, με παράλληλη αίσθηση ξινίλας ή πικρής γεύσης στο πίσω μέρος του στόματος.
Συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνουμε ή καπνίζουμε αμέσως μετά το φαγητό.
Το αίσθημα καύσου οφείλεται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, της «μυϊκής βαλβίδας» δηλαδή μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι δημιουργώντας το αίσθημα καψίματος στον οισοφάγο. Το «κάψιμο» οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου δεν είναι δομημένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.
Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Εάν προκύπτει καούρα ή άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης πάνω από δύο φορές την εβδομάδα ή αυτά τα συμπτώματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καλή κατάσταση της υγείας, τότε μπορεί να υπάρχει το ενδεχόμενο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η εν λόγω πάθηση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο αν το άτομο δεν υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Συμπτώματα

  • Αίσθημα καύσου στο στήθος (καούρα) με μερικές φορές μετάδοσή του στο λαιμό, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  • Αναγωγή τροφής ή ξινό υγρό στο στόμα (ΓΟΠ)
  • Αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό
  • Βραχνάδα ή πονόλαιμος
  • Ξηρός βήχας

Αντιμετώπιση

Η καούρα και η παλινδρόμηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που εξουδετερώνουν ή μειώνουν την ποσότητα οξέος στο στομάχι. Αυτό μειώνει την ενόχληση που προκαλείται από το ανερχόμενο στομαχικό οξύ και επιτρέπει στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου να επουλωθεί.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας της καούρας:
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Αποφυγή τροφών που προκαλούν καούρα. Αν και για κάθε άτομο μπορεί να διαφέρουν, τα λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, η σοκολάτα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το σκόρδο, το κρεμμύδι και η μέντα μπορεί να χειροτερέψουν την καούρα.
  • Αποφυγή του καπνίσματος.
  • Προτίμηση ρούχων που δεν είναι σφιχτά ή στενά.
  • Να αποφεύγεται η κατάκλιση (ξάπλωμα) μετά από ένα γεύμα για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.
  • Μια κλίση περίπου 40 μοιρών ανέβασμα στο προσκέφαλο του κρεβατιού μπορεί να βοηθήσει αρκετά.


Άγγελος Κλείτσας, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,


iator.gr