Η ενδιαφέρουσα μελέτη διήρκεσε μια 20ετία και ανέλυσε στοιχεία για 27.842 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια, που όλοι τους ήταν επαγγελματίες υγείας (οδοντίατροι, οπτομέτρες, κτηνίατροι κ.ά.).
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό των μερίδων φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών, που κατανάλωναν κάθε μέρα - μια μερίδα φρούτων θεωρείται ένα φλιτζάνι με φρούτα ή ½ φλιτζάνι χυμός φρούτων. Μια μερίδα λαχανικών θεωρείται ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή δύο φλιτζάνια φυλλώδη πράσινα.
"Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυτής της μελέτης είναι ότι είμαστε σε θέση να ερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε διάστημα 20 ετών, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Changzheng Yuan, ScD, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστόνη.
"Οι μελέτες μας παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι οι διαιτητικές επιλογές μπορεί να είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου".
Οι άνδρες, που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά, ήταν 34% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης, από τους άνδρες που κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά. Συνολικά το 6,6% των ανδρών εμφάνισε έκπτωση στη γνωστική λειτουργία.
Επιπλέον οι άνδρες, που έπιναν χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα, ήταν 47% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυσλειτουργία στη σκέψη και στη μνήμη. Αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών. Συνολικά το 6,9% των ανδρών, που έπινε φυσικό χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα, εμφάνισε γνωσιακά προβλήματα, σε σύγκριση με το 8,4% των ανδρών, που έπινε χυμό λιγότερο από μία φορά τον μήνα.
Όσοι έτρωγαν καθημερινά τα περισσότερα φρούτα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι, που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών 20 χρόνια νωρίτερα, στη φάση έναρξης της μελέτης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα σκέψης και μνήμης, άσχετα αν άλλαξαν τις ποσότητες έξι χρόνια πριν από τη λήξη της μελέτης.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μελέτη δεν δείχνει πως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χυμού πορτοκαλιού μειώνει την απώλεια μνήμης, δείχνει, όμως, μια σχέση μεταξύ τους.

healthmag.gr