Μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση The BMJ
έρχεται να ταράξει τα επιστημονικά νερά, καθώς φαίνεται να διαψεύδει τη
μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία ότι η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται πρωτίστως από τις διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που εκπόνησαν τη νέα μελέτη, η διατροφή παίζει πολύ μικρότερο ρόλο σε σύγκριση με τα γονίδια στην αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος που συχνά προηγείται της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον
ισχυρό πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Προσβάλλει συχνότερα τους
άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω και οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση
ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία), το οποίο στη συνέχεια σχηματίζει κρυστάλλους γύρω από τις αρθρώσεις.

ouriki arthritida

Εδώ και δεκαετίες, η διατροφή αναγνωρίζεται ως ο
βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τροφές και ποτά όπως το κόκκινο κρέας, τα
θαλασσινά, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη συσχετίζονται με
αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας, ενώ άλλα προϊόντα, όπως
τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ο
καφές, δρουν προστατευτικά ενάντια στην πάθηση.