Το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά είναι πλούσια σε γλουτένη, αλλά η υπεβολική κατανάλωσή τους διπλασιάζει τις πιθανότητες να αρρωστήσει το παιδί, σε σύγκριση με μια μικρή κατανάλωση.
Όπως αναφέρει το BMJ, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 63.000 εγκύους και πλέον από τη Δανία, από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι το 2016.
Διαπίστωσαν ότι η μέση πρόσληψη γλουτένης στις γυναίκες ήταν 13g ανά ημέρα, κυμαινόμενη από 7g έως 20g. Εντοπίστηκαν 247 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 μεταξύ των παιδιών, μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 15,6 ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά "αυξήθηκε αναλογικά" με την πρόσληψη γλουτένης από τη μητέρα. 
Ο Dr Knud Josefsen, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης από το Ινστιτούτο Bartholin στην Κοπεγχάγη, ωστόσο, δήλωσε:
"Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη καθιερωθεί αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γλουτένης από τη μητέρα και του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, είναι πολύ νωρίς για να αλλάξουν οι διαιτητικές συστάσεις για την πρόσληψη γλουτένης στην εγκυμοσύνη.
Ωστόσο οι γιατροί, οι ερευνητές και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλουτένης μπορεί να είναι επιβλαβής και ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν ή για να αποκλείσουν αυτά τα ευρήματα, καθώς και για να διερευνήσουν πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς".
Πάντως τα νέα ευρήματα εγείρουν ανησυχία, καθώς, στην προσπάθεια να μην εμφανιστεί διαβήτης τύπου 1, μπορεί να ενσκύψουν άλλες ασθένειες από τη χαμηλή πρόσληψη γλουτένης. 
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γλουτένης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, στο άτομο που τρώει τη γλουτένη. "Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές από τις ίνες, που περιέχονται στα δημητριακά, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, όπως, για παράδειγμα, από διαβήτη τύπου 2", δήλωσαν οι ερευνητές.

healthmag.gr