Όσοι μεγαλώνουν παιδιά ξέρουν ότι η φάση που το παιδί, εκεί γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής, κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι ευτυχής, μεν, κουραστική, δε. Και οι "περπατούρες" ή "στράτες" θεωρούνται από πολλούς βοηθητικές για τα παιδιά και πιο ξεκούραστες για τους ενήλικες. Αλλά εδώ και χρόνια υπάρχουν συστάσεις, που τονίζουν την επικινδυνότητά τους.
Δύο χαρακτηριστικά της "περπατούρας" καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη την χρήση της: Η αυξημένη ταχύτητα, με την οποία μπορεί να κινηθεί το παιδί (περίπου ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο), αλλά και το αυξημένο ύψος και η εύκολη προσέγγιση σε "απαγορευμένα" αντικείμενα, που αποκτά το παιδί, όπως ηλεκτρικές συσκευές, καυτά ροφήματα ή χημικά και φάρμακα.
Η νέα μελέτη, που φιλοξενείται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τονίζει ότι μεταξύ του 1990 και του 2014 σημειώθηκαν 230.676 τραυματισμοί βρεφών κάτω των 15 μηνών από τη χρήση "περπατούρας".
"Σε αυτούς τους τραυματισμούς συμπεριλήφθηκαν μόνο τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, οπότε σίγουρα μιλάμε για πολλαπλάσια περιστατικά", δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Dr Gary Smith, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για Τραυματισμούς στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Columbus, Ohio.
Οι "περπατούρες" δίνουν τη δυνατότητα ταχείας κίνησης σε παιδιά, που δεν είναι ακόμη αναπτυξιακά έτοιμα να περπατήσουν. Οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται - σε αυτό οι ειδικοί είναι για άλλη μια φορά κατηγορηματικοί. Υπάρχουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, όπως, για παράδειγμα, παιχνίδια με κάθισμα για να περιστρέφονται τα παιδιά, αλλά χωρίς ρόδες.
"Η πλειοψηφία των τραυματισμών συνέβη όταν ένα παιδί, όντας μέσα στην "περπατούρα", έπεσε από τις σκάλες, τραυματίζοντας συχνά το κεφάλι ή τον λαιμό του", κατέληξαν οι ερευνητές.
Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης "περπατούρας" στα μωρά ήδη από το 1995.

healthmag.gr