3 ΔΕΝ και 6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για τις γυναίκες



Άνοιξη ,καλοκαίρι και οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα άγχος που λέγεται ΜΥΚΗΤΕΣ.
Είναι αλήθεια πως η ζέστη και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας, συνδυαστικά με τα θαλάσσια μπάνια εντείνουν την υγρασία της ευαίσθητης περιοχής .’Ετσι οι κολπίτιδες από μύκητες είναι συχνότερες από ότι το χειμώνα. Τα καλά νέα είναι πως οι κολπίτιδες αυτές δεν πρέπει να φοβίζουν, για 3 βασικούς λόγους:
  1. Αντίθετα προς την κοινή πεποίθηση ,οι οξείες κολπικές μυκητιάσεις, ΔΕΝ είναι σχεδόν ποτέ σεξουαλικώς μεταδιδόμενες. Συνεπώς ο σύντροφος δεν κινδυνεύει και σπανιότατα θα χρειαστεί να λάβει θεραπεία 2. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει η θεραπεία, ή δεν επιτύχει (συμβαίνει σε ποσοστό 20%), οι μύκητες ΔΕΝ επηρεάζουν τη γονιμότητα σας 3. Ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί εγκυμοσύνη , όσο υπάρχει μυκητίαση, το κύημα και η εξέλιξη της κύησης ΔΕΝ επηρεάζονται
Συνεπώς δεν χρειάζεται άγχος. Απλά βήματα που θα βοηθήσουν είναι:

1) Η συχνή αλλαγή εσωρούχων,οπώς και στα σερβιετάκια και στα βρεγμένα συνθετικά μαγιώ, καθώς εγκλωβίζουν υγρασία.
2) Προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα με καλή απορροφητικότητα (όχι συνθετικά)
3) Αποφυγή των κολπικών πλύσεων: Αλλοιώνουν τη χλωρίδα του κόλπου και η πίεση του υγρού επιτρέπει σε κοινά μικρόβια να διασπείρονται εύκολα στο τράχηλο και τη μήτρα.
4) Στην διάρκεια της περιόδου , σερβιέτες και tampon δεν πρέπει να γεμίζουν πολύ: τα αλλάζετε συχνά.
5)  Αν χρειαστείτε αντιβίωση για κάποιο λόγο, ζητήστε να σας  χορηγηθούν και κολπικά πρεβιοτικά υπόθετα, σαν μέθοδο πρόληψης της μυκητίασης , που είναι παρενέργεια των αντιβιοτικών.
Δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο αν έχετε περίοδο. Τα πρεβιοτικά από το στόμα , δεν προλαμβάνουν.
6)Επισκεφθείτε γυναικολόγο το ταχύτερο, για να λάβετε αγωγή αν νοιώθετε φαγούρα, έχετε λευκωπά υγρά, κάψιμο εσωτερικό ή στο δέρμα κλπ. Οσο νωρίτερα λάβετε θεραπεία, τόσο πιο εύκολα θα υποχωρήσει η κολπίτιδα και θα αποφύγετε να γίνει χρόνια, οπότε πλέον δεν θα είναι τόσο απλή η αντιμετώπιση.
Εύχομαι να χαρείτε την άνοιξη και το καλοκάιρι, πολύ περισσότερο από προηγούμενες χρονιές.


Σαββόπουλος Παναγιώτης
Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

iator.gr