Ατοπικό έκζεμα στα μωρά: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;Κοκκινίλες στο δέρμα, ξηρή επιδερμίδα, φαγούρα: αν όλα αυτά τα εμφανίζει το αγγελούδι σας, τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα.
Πώς εμφανίζεται – Τι είναι;
Το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδααποτελεί μια συνήθης πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται στα νεογέννητα, στην ηλικία των 3 μηνών ή και νωρίτερα. Πώς θα το αναγνωρίσετε; Εμφανίζεται με τη μορφή κοκκινίλας που προκαλεί φαγούρα, στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στα μάγουλα ή το σαγόνι. Ωστόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι κοκκινίλες  παρατηρούνται κυρίως στον λαιμό, στις πτυχές του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τον καρπό και πίσω από τα γόνατα
Το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι οι περίοδοι έξαρσης και ύφεσης. Οι εξάρσεις εμφανίζονται με τη μορφή κοκκινίλας, ενώ το δέρμα γίνεται ξηρό και άγριο σε ορισμένα σημεία, κατόπιν αρχίζει να βγάζει υγρό και μετά σχηματίζονται φυσαλίδες.
Τα αίτια της εμφάνισής του
Ατοπικό έκζεμα παρουσιάζουν τα άτομα με γενετική προδιάθεση. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα πληθαίνουν εξαιτίας περιβαλλοντικών συνθηκών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παθητικού καπνίσματος…  Τα άτομα που πάσχουν από ατοπικό έκζεμα έχουν πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα σημάδια της ατοπικής δερματίτιδας εξαφανίζονται συνήθως πριν από την εφηβεία. Οπότε το μικρό σας θα περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας, παλεύοντας ανάμεσα στις περιόδους έξαρσης και ύφεσης της πάθησης. Πώς θα το προστατεύσετε; Σε περιόδους εξάρσεων θα χρησιμοποιήσετε δερμοκορτικοειδή και μαλακτικές κρέμες που θα βοηθήσουν στην καθυστέρηση των εξάρσεων. Βάλτε στην καθημερινότητά σας  μια κρέμα για πολύ ξηρό και με τάση ατοπίας δέρμα
Να φροντίσετε να του κάνετε ντους και όχι μπάνιο, χρησιμοποιώντας μαλακά σαπούνια και gel χωρις άρωμα και parabens. Παράλληλα, να του φοράτε μόνο βαμβακερά ρουχαλάκια (και όχι συνθετικά) ενώ να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου του σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και το χειμώνα.

Φυσικά ο δερματολόγος σας θα σας κατευθύνει για τη σωστή αγωγή που θα εφαρμόσετε στο παιδί σας ανάλογα με την περίπτωσή του. 

boro.gr