Περιοδοντίτιδα: Τι είναι και πώς μπορεί να θεραπευτείΓράφει η Βαβέτση Κωνσταντίνα, Περιοδοντολόγος, DDS, MSc, LSO, PhD Candidate
Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος, η οποία αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων, η οποία έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας και το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Η προοδευτική καταστροφή των περιοδοντικών ιστών οδηγεί σε βάθυνση της σχισμής ούλου-δοντιού, σε κινητικότητα δοντιών και, σε βάθος χρόνου, ακόμη και σε απώλειά τους, με αποτέλεσμα μειωμένη μασητική ικανότητα.
Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος μικροβιακής αιτιολογίας, ωστόσο επηρεάζεται από την κληρονομική προδιάθεση και διάφορες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίες δρουν ως τροποποιητικοί παράγοντες. Επίσης, είναι επιβεβαιωμένη και η επίδρασή της σε διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
Μολονότι η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια φλεγμονή που οφείλεται σε μικρόβια, η θεραπεία της δεν είναι δυνατή απλώς με τη λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να διαπεράσουν το υμένιο (φιλμ) που σχηματίζουν τα μικρόβια. Η κλασική θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι η ριζική απόξεση και συνίσταται στην απομάκρυνση της πέτρας (που είναι κάτω από τα ούλα) και της φλεγμονής από την επιφάνεια των ριζών με υπερήχους και ειδικά εργαλεία. Σκοπός είναι να μειωθούν οι βαθιές μετρήσεις (θύλακοι) που παρατηρούνται στην περιοδοντίτιδα και να «δέσουν» τα ούλα στις ριζικές επιφάνειες σε συνθήκες υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, τα οδοντιατρικά lasers αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση παθήσεων των περιοδοντικών και των περιεμφυτευματικών ιστών, αλλά και των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εφαρμογές τους:
• Θεραπεία περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας με laser
• Χειρουργικές πράξεις χωρίς νυστέρι
• Αφαίρεση χαλινών, ινωμάτων, μικρών όγκων
• Ουλεκτομή και ουλοπλαστική
• Αντιμετώπιση μελάγχρωσης των ούλων
• Ταχύτατη θεραπεία απλού έρπητα
• Θεραπεία αφθών
Πλέον, η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται με φωτοθερμική θεραπεία (laser) και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση διοδικού laser 810 nm και ειδικής χρωστικής ουσίας. Στην περίπτωση αυτή, η θεραπεία πραγματοποιείται ανώδυνα και χωρίς την ανάγκη αναισθησίας.

Πώς γίνεται;
Η ειδική χρωστική ουσία διεγείρεται μέσω της ακτινοβόλησης με το laser, με αποτέλεσμα, η θερμική δράση που εκδηλώνεται, να οδηγεί στο θάνατο των μικροβίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της περιοδοντίτιδας.
Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται διαδοχικά 3 οπτικές ίνες για ακτινοβόληση της περιοχής των ούλων και έως το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, που παρατηρούνται στην περιοδοντίτιδα.
Οι υποουλικές εναποθέσεις της πέτρας στις επιφάνειες των ριζών των δοντιών γίνονται πιο μαλακές με αυτή τη θεραπεία και αφαιρούνται ευκολότερα κατά το επόμενο στάδιο, που είναι η απόξεση - καθαρισμός των ριζών.Σε τι υπερέχει αυτή η θεραπεία με laser;
Σε αντίθεση με την κλασική θεραπεία της περιοδοντίτιδας, η θεραπεία με laser πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία και εντελώς ανώδυνα. Ο λόγος είναι ότι γίνεται σε χαμηλές τιμές ισχύος, ενώ επιπλέον, σκοτώνονται τα μικρόβια και καταστρέφονται οι τοξίνες τους που προκαλούν πόνο.
Λόγω της μικροβιοκτόνου δράσης που εκδηλώνεται, δεν απαιτείται η λήψη αντιβιοτικών που συχνά γίνεται συμπληρωματικά, ιδιαίτερα σε βαρύτερες μορφές της νόσου.
Η ευκολότερη απομάκρυνση της πέτρας από τις ριζικές επιφάνειες μετριάζει την αφαίρεση των επιφανειακών στρωμάτων των ριζών των δοντιών. Το αποτέλεσμα είναι να μην παρατηρείται η συχνά έντονη ευαισθησία, η οποία, μετά την παραδοσιακή θεραπεία επέμενε πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι ασφαλής η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική.
Η θερμική δράση που εκδηλώνεται με το laser δεν προκαλεί καταστροφή των γύρω ιστών ή την παραμικρή βλάβη στα δόντια, καθώς η ακτινοβόληση γίνεται με εξαιρετικά χαμηλή ισχύ.
Θα χρειαστεί επιπλέον θεραπεία;

Με τo laser είναι δυνατό να αποφύγουμε πλήρως τις απαιτούμενες επεμβάσεις με ράμματα που συχνά ακολουθούν την κλασική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.
Είναι γνωστό ότι ακόμη και μικρόβια που έχουν άμεσα συσχετιστεί με επιθετικές μορφές της περιοδοντίτιδας (που προσβάλλουν ακόμη και μικρότερα σε ηλικία άτομα) είναι ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας.


boro.gr