Το ωμό κρέας, που τρώνε τα κατοικίδια, επικίνδυνο για τους ιδιοκτήτες τους

Ο E. coli καραδοκεί για όσους δίνουν στον σκύλο και στη γάτα
τους ωμό κρέας. Επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους για την
υγεία, που κρύβει αυτή η δημοφιλής τάση.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης αποκάλυψε ότι το
86% των προϊόντων ωμού κρέατος έφερε τον δυνητικά θανατηφόρο
μικροοργανισμό, ενώ στο 20% ανιχνεύθηκε σαλμονέλα και πλήθος άλλων
παρασίτων.

Μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν, είτε ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το μολυσμένο ωμό κρέας, είτε μέσα από το βούρτσισμα του τριχώματος του ζώου, είτε μέσα από το γλύψιμο του σκύλου και της γάτας.

Και μπορεί να λένε ότι το ωμό κρέας είναι εξίσου θρεπτικό (αν όχι λιγότερο) με τη μαγειρεμένη ή με την ξηρά τροφή για τα κατοικίδια, αλλά τελευταία όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες το προτιμούν. Επιπλέον βρέθηκε ότι το ωμό κρέας φέρει βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απειλώντας να δημιουργήσει ανοσία στα φάρμακα, τόσο στα ζώα, όσο και στους ιδιοκτήτες τους.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Vet Record της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, μετά από ανάλυση 35 κατεψυγμένων τροφών, που περιέχουν ωμό κρέας (RMBDs), από οκτώ διαφορετικές εταιρείες.

Το βακτήριο E.coli εντοπίστηκε σε οκτώ προϊόντα (23%), το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%) και η σαλμονέλα σε επτά (20%). Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Τέσσερα προϊόντα (11%) περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα (6%) βρέθηκε τοξόπλασμα.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι πρέπει οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης.

healthmag.gr

2019-04-09T12:18:49+03:00