Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία θνησιμότητας, που πήγαιναν πίσω 250 χρόνια, για ανθρώπους των οποίων η ζωή ήταν μικρότερη λόγω πείνας ή αρρώστιας.
Τα ευρήματα συμπεριέλαβαν επτά πληθυσμούς, στους οποίους το προσδόκιμο ζωής για το ένα από τα δύο φύλα ήταν 20 χρόνια ή λιγότερα.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι γυναίκες, όχι μόνο ζουν περισσότερο σε φυσιολογικούς καιρούς, αλλά είναι και πιο πιθανό να επιζούν ακόμα και στις χειρότερες περιστάσεις, όπως πείνα και επιδημία. Σε δύσκολους καιρούς τα νεογέννητα κορίτσια είναι πιο πιθανό να επιζήσουν σε σχέση με τα αγόρια.
Το αυξημένο προσδόκιμο ζωής των γυναικών οφείλεται στο ότι τείνουν να έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης στη βρεφική ηλικία παρά στην ενήλικο ζωή.
Ακόμη κι όταν η θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή για τα δύο φύλα, οι γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τους άντρες κατά έξι μήνες, κατά μέσον όρο σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Αυτό το πλεονέκτημα στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι οι γενετικοί ή οι ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμωδών νόσων.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Virginia Zarulli, του Duke University στο Durham, δήλωσε ότι τα ευρήματα προσθέτουν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των διαφορών ανάμεσα στα φύλα, όσον αφορά στην επιβίωση.

healthmag.gr