Ποιο είναι το... κλειδί για να απαλλαγείς από την ψωρίαση;Η ψωρίαση είναι μια συχνή, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική δερματοπάθεια, η οποία προσβάλλει πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 
Πώς εμφανίζεται και ποιους αφορά; 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή εκδήλωσης της νόσου και αφορά στο 90% των περιπτώσεων. Εμφανίζεται με επηρμένες, ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροαλέπια. Mπορεί να συνυπάρχει κνησμός ή και πόνος, καθώς οι βλάβες μπορούν να διαρραγούν. Η νόσος εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες,στα γόνατα και στηνοσφυική χώρα.
Η ψωρίαση συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία από 15 έως 35 ετών, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής.
Υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων με ψωρίαση κατά πλάκας, πάσχει από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Σοβαρή ή μέτριας βαρύτηταςθεωρείται η ψωρίαση που προσβάλλει πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος, ή όταν εμπλέκονται ευαίσθητες ή ορατές περιοχές του σώματος, όπως οι παλάμες ή τα πέλματα (ψωρίαση παλαμών και πελμάτων), ή το πρόσωπο (ψωρίαση προσώπου), εντοπίσεις που μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα
Η ψωρίαση δεν προσβάλλει μόνο το δέρμα. Είναι μια συστηματική, χρόνια, υποτροπιάζουσα νόσος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Έχει αποδειχθεί ότι η ψωρίαση επιδρά αρνητικά στην καθημερινή εργασία των ανθρώπων και περιορίζει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, ενώ επηρεάζει επίσης την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία. Η επίδραση στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με ψωρίαση είναι συγκρίσιμη με εκείνη άλλων νοσημάτων, όπως η προχωρημένη καρδιακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η ψωρίαση συσχετίζεται επίσης με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, διαβήτης και καρδιακή νόσος. Ποσοστό έως 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία προσβάλλονται οι αρθρώσεις, προκαλώντας άλγος, ακαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων.
Φλεγμονή και ψωρίαση
Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτή σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σε φυσιολογικές συνθήκες, έπειτα από συγκεκριμένη πυροδότηση (περιβαλλοντική ή γενετική), ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και παράγει πολυάριθμες κυτταροκίνες (μικρές πρωτεΐνες), που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος10. Στην ψωρίαση, αυτή η φλεγμονώδης απόκριση γίνεται αυτόματα ή πυροδοτείται κατά λάθος, προκαλώντας την πολλαπλασιασμό τωνκερατινοκυττάρων με ταχύτερο ρυθμό από το φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπέγερσητου δέρματος και την ανάπτυξη κηλίδων, ή πλακών, λόγω της συσσώρευσης κερατινοκυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος.
Η ιντερλευκίνη-17A (IL-17A) είναι μία από τις πολλές πρωτεΐνες στο σώμα που ονομάζονται κυτταροκίνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Οι κυτταροκίνες συνήθως αποστέλλουν σήματα στα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, ότι πρέπει να ξεκινήσουν μία ανοσοαπόκριση μόλις εντοπιστούν ξένοι εισβολείς, όπως βακτήρια ή παθογόνα μικρόβια11. Έχουν διαπιστωθεί αυξημένα επίπεδα IL-17A στο δέρμα ανθρώπων με ψωρίαση, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αυτής της φλεγμονώδους απόκρισης στη νόσο.
Ο έλεγχος αυτής της φλεγμονώδους απόκρισης ενδέχεται να είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία της ψωρίασης. Η μείωση της φλεγμονής μειώνει τα σχετιζόμενα με τη νόσο συμπτώματα, όπως είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός και το οίδημα. Επίσης, επιβραδύνει την χαρακτηριστική ταχεία ανάπτυξη κερατινοκυττάρων και τη συσσώρευσήτους στην επιφάνεια του δέρματος, που σχηματίζει τις πλάκες1.
Διαχείριση της ψωρίασης: ο απώτατος στόχος
Ο δείκτης έκτασης και σοβαρότητας της ψωρίασης (PASI) χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των εκβάσεων στις κλινικές δοκιμές για τη νόσο και μετρά τοερύθημα, τηναπολέπιση και τηδιήθηση των ψωριασικών πλακών, καθώς και την έκταση των βλαβών σε κάθε περιοχή του σώματος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της ψωρίασης, η αποτελεσματικότητα εκτιμάται βάσει της μείωσης της βαθμολογίας σε σχέση με την αρχική τιμή (όταν ξεκίνησε η θεραπεία).
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην καθιέρωση του PASI 90 (σχεδόν καθαρό δέρμα) ως απώτατου στόχου της θεραπείας, σύμφωνα με τις συστάσεις των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και των ρυθμιστικών αρχών.
Τρόποι θεραπείας
Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για την ψωρίαση. Αυτές περιλαμβάνουν τοπικές αγωγές (κρέμες και γέλες), φωτοθεραπεία, συστηματικές κλασσικές και βιολογικές θεραπείες, δηλαδή θεραπείες που επιδρούν σε ολόκληρο το σώμα. Ωστόσο, σύμφωνα με μία ανάλυση ερευνών που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης σε 5.600 ασθενείς, μεταξύ των ετών 2003-2011, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ήπια, μέτρια και σοβαρή ψωρίαση δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη διαχείριση της νόσου τους. Εξ αυτού καταδεικνύεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται, μια μη ικανοποιούμενη ανάγκη για νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Θεραπείες που να ενεργούν ταχύτερα και να διαρκούν περισσότερο, όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της υποκείμενης φλεγμονώδους απόκρισης, που είναι ζωτικής σημασίας για το συνολικόόφελοςστην υγεία από τη θεραπεία της ψωρίασης.
Νεότερες, καινοτόμες θεραπείες οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα τις κυτταροκίνες που ενεργοποιούν τη φλεγμονή, όπως η IL-17A, διακόπτοντας τον κύκλο της φλεγμονής στην ψωρίαση, έχουν αναπτυχθεί για την κάλυψη αυτής της μη ικανοποιούμενης ανάγκης. Οι θεραπείες αυτές έχουν επιδείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία και τη διαχείριση της ψωρίασης.
Ο ρόλος της σεκουκινουμάμπης
Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος και μοναδικός πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της IL-17Α που επιδεικνύει σταθερά ποσοστά κάθαρσης του δέρματος στα 5 έτη, σε μελέτη φάσης ΙΙΙ, στην ψωρίαση.
Η σεκουκινουμάμπη, το βασικό προιόν του Ομίλου Novartis, είναι ο πρώτος και μοναδικός αναστολέας της IL-17A, ο οποίος έχει εγκριθεί για τηv ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 100.000 ασθενείς μετά την κυκλοφορία του προϊόντος».
Το καθαρό δέρμα είναι ο στόχος στη θεραπεία της ψωρίασης, και η ανταπόκριση στον δείκτη PASI (Psoriasis Area and Severity Index) κατά 75, 90 ή 100 θεωρείται σημαντική μέτρηση για την επιτυχία της θεραπείας. Κατά την περίοδο επέκτασης της θεραπείας από το Έτος 1 (Εβδομάδα 52) έως το τέλος του Έτους 5 (Εβδομάδα 260), τα ποσοστά ανταπόκρισης PASI 75/90/100 παρέμειναν σταθερά. Ποσοστό ανταπόκρισης PASI 75 και PASI 90 επιτεύχθηκε στο 89% και 69% των ασθενών με ψωρίαση, αντιστοίχως, κατά το Έτος 1 (από ανάλυση «κατά παρατήρηση») και αυτό το υψηλό ποσοστό διατηρήθηκε έως το Έτος 5 (89% και 66%, αντίστοιχα). Επιπλέον, το 44% των ασθενών με ψωρίαση πέτυχε τελείως καθαρό δέρμα (PASI 100) κατά το Έτος 1 και το ποσοστό αυτό διατηρήθηκε έως το Έτος 5 (41%).

Η σεκουκινουμάμπη παρέχει μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος, με αποδεδειγμένη σταθερότητα , ασφάλεια έως και 5 έτη και εύκολο μηνιαίο δοσολογικό σχήμα συντήρησης, με εύχρηστη για τον ασθενή συσκευή αυτόματης ένεσης. Η σεκουκινουμάμπη έχει επίσης εγκριθεί για τις πλέον δυσίατες εντοπίσεις της ψωρίασης κατά πλάκας - ψωρίαση παλαμών, πελμάτων (ψωρίαση χεριών και ποδιών), ψωρίαση του του τριχωτού της κεφαλής και ψωρίαση ονύχων.

boro.gr