5 σημάδια ότι έχεις ενδομητρίωση και δεν το ξέρεις...Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες.
Στην ενδομητρίωση, κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο, προκαλώντας φλεγμονές, έντονους και ξαφνικούς πόνους, δημιουργώντας κύστες και και ουλώδη ιστό γύρω από τις ωοθήκες.
Η ενδομητρίωση στα αρχικά στάδια θυμίζει «στίγματα» στην επιφάνεια της πυέλου ή πάνω σε όργανα, όπως οι σάλπιγγες ή οι ωοθήκες. Το χρώμα αυτών των σχηματισμών μπορεί να είναι διάφανο, άσπρο , καφέ, κόκκινο, μαύρο ή μπλε.
Η βαρύτητα και η πορεία της ενδομητρίωσης είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και δύσκολο να γίνει αντληπτή. Υπάρχουν, όμως, 5 βασικές ενδείξεις, που μπορεί να μαρτυρούν ότι έχεις ενοδμητρίωση και δεν το έχεις καταλάβει.
1. Ενώ συνήθως, όταν περιμένεις περίοδο, αρχίζεις λίγες μέρες πριν να έχεις πόνους στην πυελική περιοχή, στην περίπτωση της ενοδμητρίωσης οι πόνοι αυτοί ξεκινάνε αρκετά πριν και περνάνε επίσης αρκετές μέρες μετά το τέλος της περιόδου σου.
2. Έχεις γαστροεντερικά θέματα ή πρόβλημα με την κύστη σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα και επισκέπτονται ουρολόγο ή γαστρεντερολόγο, χωρίς όμως να εντοπίζεται η πηγή του προβλήματος. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από ενδομητρίωση.
3. Εάν κατά τη διάρκεια του σεξ και συγκεκριμένα βαθιάς διείσδυσης έχεις πόνους, τότε – εάν κι εφόσον έχουν αποκλειστεί τα ενδεχόμενα κάποιας μόλυνσης ή άλλου θέματος – κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις από ενδομητρίωση. Καλό θα είναι, εάν σου συμβαίνει αυτό, να το αναφέρεις την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου.
4. Έχεις πόνους στη μέση ή την κάτω κοιλιακή χώρα σου. Ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση της ενδομητρίωσης πρήζονται κάποιοι αδένες, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να ακουμπάνε στην σπονδυλική σου στήλη ή την συγκεκριμένη περιοχή της κοιλιάς σου.
5. Δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, κατά 50% δυσκολεύονται ιδιαίτερα να μείνουν έγκυες. Εάν, λοιπόν, με τον συντροφό σου προσπαθείτε, αλλά δεν τα καταφέρνετε να μείνεις έγκυος τότε, αφού αποκλείσεις όλα τα άλλα ενδεχόμενα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου για να μάθεις εάν πάσχεις από ενδομητρίωση.

Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

boro.gr