και των πρεβιοτικών
στην υγεία μας. Για να δούμε τι ακριβώς είναι και τι μας προσφέρουν…
μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς
που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις
κατάλληλες ποσότητες.
τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.
στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:
απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών,
ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα
γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και
lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, το sauerkraut
(γερμανικό ξινολάχανο) και το miso.
περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαριτες
και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών
ινών που περνάνε άπεπτες από τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή
τη δραστηριότητα συγκεκριμένων «φιλικών» βακτηρίων στο παχύ έντερο.
καλών μικροοργανισμών. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν
όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν
επιλεκτικά αυτές τις ίνες με αποτέλεσμα τη σύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας
αλύσου που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
στα πράσα, στην κορινθιακή σταφίδα, στα σπαράγγια, στις αγκινάρες
και στα φασόλια σόγιας.
συμβιοτικά. Ρίξτε σταφίδα στο παραδοσιακό σας γιαούρτι και καρπωθείτε τα οφέλη!