Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για τον ρόλο των προβιοτικών
και των πρεβιοτικών
στην υγεία μας. Για να δούμε τι ακριβώς είναι και τι μας προσφέρουν…
Όσον αφορά τα προβιοτικά, είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί
μικροοργανισμοί
που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς
που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις
κατάλληλες ποσότητες.
Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι τα lactobacilli και
τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.
Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο
στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:
– αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων,
– βοηθούν στην πέψη και την
απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών,
– συμβάλλουν στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και
ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που
έχουν υποστεί ζύμωση
, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα
γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και
lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, το sauerkraut
(γερμανικό ξινολάχανο) και το miso.
Όσον αφορά τα πρεβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών που
περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαριτες
και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών
ινών που περνάνε άπεπτες από τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή
τη δραστηριότητα συγκεκριμένων «φιλικών» βακτηρίων στο παχύ έντερο.
Στην πραγματικότητα, τα πρεβιοτικά είναι το «γεύμα» των
καλών μικροοργανισμών
. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν
όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν
επιλεκτικά αυτές τις ίνες με αποτέλεσμα τη σύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας
αλύσου που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, στα κρεμμύδια,
στα πράσα, στην κορινθιακή σταφίδα, στα σπαράγγια, στις αγκινάρες
και στα φασόλια σόγιας.
Προβιοτικά & πρεβιοτικά: Ένα δυναμικό δίδυμο
Ένα προβιοτικό και ένα πρεβιοτικό μαζί ονομάζονται
συμβιοτικά. Ρίξτε σταφίδα στο παραδοσιακό σας γιαούρτι και καρπωθείτε τα οφέλη!

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
onmed.gr