Τροφική αλλεργία


ονομάζεται η ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε
κάποιο τρόφιμο (γάλα αγελάδας, αυγό, ψάρι, σιτηρά, ξηροί καρποί κ.ά.)
και η βλάβη που προκαλεί η αντίδραση αυτή στο πεπτικό σύστημα, στο δέρμα
ή στο αναπνευστικό.

Πώς εκδηλώνεται

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (ΕΕΠΓΗΔ),
τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη λήψη του
αλλεργιογόνου (από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες), οπότε η αλλεργική
αντίδραση λέγεται «άμεση», είτε μετά από πολλές ώρες ή και ημέρες, οπότε η αλλεργική αντίδραση λέγεται «επιβραδυνόμενη».

Η άμεση αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται με πρήξιμο του προσώπου ή της στοματικής κοιλότητας (χείλη, γλώσσα), ρινοεπιπεφυκίτιδα, δύσπνοια ή βήχα και κοκκινίλες στο δέρμα, ενώ σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί με πτώση της πίεσης (αναφυλακτικό σοκ) και να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του παιδιού.

Η επιβραδυνόμενη αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται με συμπτώματα από το
δέρμα (ερυθρότητα, ξηροδερμία, έκζεμα) και από το πεπτικό σύστημα με
συμπτώματα:

– Δυσκολία στη σίτιση ή ανορεξία

– Εμετοί, διάρροιες ή αιμορραγικές κενώσεις

– Κολικοί ή έντονη ευερεθιστότητα

– Ελλιπής πρόσληψη βάρους

bigstock Allergy food concept Allergic 131882366

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στην περίπτωση άμεσης αλλεργικής αντίδρασης, το παιδί υποβάλλεται σε ειδικές δερματικές δοκιμασίες (skin prick tests) και σε αιματολογικές εξε