1.Στρείδια ή Αχιβάδες.

Αν τα θαλασσινά ειναι το χόμπι σας, φυσικά θα θελατε να φάτε αυτά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα όστρακοειδη είναι πολύ ευεργετικα για τον
εγκέφαλό σας.
Τα Στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο, τα
οποία σας βοηθουν για να κρατήσετε το μυαλό σας διαυγές και να
βελτιώσετε την ικανότητά σας να θυμάσθε πληροφορίες εύκολα. Ο
ψευδάργυρος και ο σίδηρος έχουν συσχετισθεί με την ικανότητα του
εγκεφάλου να παραμείνει εστιασμένος και να συγκρατει πληροφοριες. Η
έλλειψη ψευδαργύρου και σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της
μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, και φυσικά και άλλων ασθενειών του
σώματος.

2.Δημητριακα ολικής .
Τα
τροφιμα αυτα συμβαλουν στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον
εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει οτι λειτουργει καλυτερα. Αυτοι οι σπόροι
περιέχουν πολλές βιταμίνες Β6, και θειαμίνη.
Η Θειαμίνη είναι απαραίτητη για όποιον επιθυμεί να βελτιώσει τη μνήμη.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια μνήμης αυξάνεται απο τα 60 και μετά.

3.Πράσινο Τσάι .
Θέλετε να πινετε καφέ το πρωί; Προσπαθείστε να τον αντικαταστήσετε με
ένα φλιτζάνι τσάι! Απλά,το φρέσκο, Πρασινο ή Μαυρο Τσάι ,είναι πολύ
ευεργετικό για τον εγκέφαλό σας, διότι περιέχει κατεχίνες.
Είχατε ποτέ μια ημέρα, που νιώθατε κουρασμένοι, και βαριεστε, για
σκεφτειτε; Ίσως επειδή εχετε λιγότερες κατεχινες στον εγκέφαλό σας. Οι κατεχίνες
είναι χρήσιμες για να να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρηγορση, φρέσκο,
και να λειτουργεί σωστά. Επιτρέπει, επίσης, τη χαλαρωση και θα βοηθήσει
στην καταπολέμηση της πνευματικής κόπωσης. Το πράσινο τσάι είναι πολύ
ισχυρότερο από ό, τι το μαύρο τσάι, αλλα και τα δύο ειναι πολύ καλα για
σας.

4.Αυγά.

Όταν γερνάμε, οι εγκέφαλοι μας αρχίζουν να συρρικνώνονται λόγω μιας
πάθησης που ονομάζεται ατροφία εγκεφάλου. Ωστόσο, μπορούμε να
καταπολεμήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία με μια συνήθεια,να τρώμε αυγά.
Αυτό οφείλεται στο ότι τα αυγά περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα  βιταμίνη Β12 και λεκιθίνη.
Η βιταμίνη Β12 είναι χρήσιμη, κατά της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, η
οποία ονομάζεται νόσος του Αλτσχάιμερ. Τα Αυγά, ειναι υγιεινα, διότι
είναι πλήρης σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Ο Κρόκος αυγού, αν και έχει πολύ χοληστερόλη, εχει επίσης υψηλή
περιεκτικότητα σε χολίνη, που είναι η ουσία της ανάπτυξης των κυττάρων
του εγκεφάλου. Η χολίνη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης σας. Αλλά μην τρώτε περισσότερα από 1αυγό την ημέρα.
Οσοι εχουν υψηλή χοληστερόλη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 με 4 την εβδομάδα.

5.Μπαχαρικά.
Τα Μπαχαρικά είναι παρα πολλα και με διαφορετικές γευσεις.
Ο κόλιανδρος,το TURMERIC(ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ) ,
το Κάρυ, το Πιπέρι, ηΠιπερόριζα (Ginger),το τσίλι , η Πάπρικα, το κύμινο, η Κανέλα, το κάρδαμο,ο Γλυκάνισος, η Δαφνη και αλλα.
Τα Μπαχαρικά είναι πολύ χρήσιμα για τη διατήρηση της φρεσκαδας του εγκεφάλου. Ως ένα σημαντικό συστατικό του κάρυ, η κουρκουμίνη,ειναι
γεμάτη αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης του
εγκεφάλου και στη διατηρηση της γνωστικής του λειτουργίας. Τα
αντιοξειδωτικά επίσης παλεύουν ενάντια στη ζημία των ελεύθερων ριζων που
μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονες και άλλες ασθένειες του σώματος. Το
Κάρυ, δεν είναι μόνο καλό για τον εγκέφαλο, αλλα μπορεί να βοηθησει και
εναντιον του διαβήτη και των καρδιακων νόσων.

6.Μούρα.
Τα Μύρτιλλα( Blueberries ),είναι πολύ καλα για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων
και τη συνολική ικανότητα μάθησης. Τα περισσότερα μούρα, τα Μύρτιλλα(
Blueberries ),τα μαυρα βατόμουρα,ταΜούρα Goji,τα Ασπρα μούρα κλπ., είναι
γεμάτα απόαντιοξειδωτικά, τα οποια βοηθουν στη
βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Η κατανάλωση αυτων των φρούτων
καθημερινα, μπορεί επισης να βοηθήσει στην αντιστροφή της γήρανσης του
εγκεφαλου.

Τα Μούρα, περιέχουν fisetin και flavenoid, τα οποίο είναι πολύ καλα για τη βελτίωση της μνήμης και σας επιτρέπει να θυμαστε εύκολα γεγονότα του παρελθόντος.

7.Ξηροί καρποί και σπόροι.

Ψάχνετε για ένα σνακ που να ειναι ωφελιμο για τον εγκέφαλο; παρτε ένα σνακ καρπών η σπόρων.
Όπως τα Τα φυστίκια , τα Φουντούκια,
τα Κασιους ,τα Αμύγδαλα, τα Καρυδια πεκάν, οι Κολοκυθόσποροι,
ο Ηλιόσπορος, και άλλα είδη καρπών με κέλυφος,ετσι και οι σπόροι,
Λιναρόσπορος και Σουσάμι, θεωρείται ως ιδανικοί  για τον εγκέφαλό μας.
Οι Ξηροί καρποί και σπόροι είναι γεμάτα από ωμέγα-3 και ωμέγα-6
λιπαρά οξέα, καθώς και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β6. Όλα αυτά
τα θρεπτικά συστατικά σας επιτρέπουν να σκέφτεστε με μεγαλύτερη
σαφήνεια. Επίσης θα σας βοηθήσουν να σκεφτεστε πιο θετικά, επειδή τα
Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα λειτουργούν όπως τα φυσικά
αντικαταθλιπτικά. Μερικοί σπόροι και ξηροί καρποί είναι επίσης γεμάτοι θειαμίνης και μαγνησίου, τα οποία είναι καλα για τη μνήμη, και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

8.Πράσινα λαχανικά.
Τα Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, κ.λπ., είναι πολύ καλά για τον εγκέφαλο των παιδιών και των ενηλίκων.
Τα λαχανικά είναι πολύ χρήσιμα όταν δίνουμε
εξετάσεις,στο σχολείο και αλλού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα
τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6Β12 και φολικού οξέος, το οποίο απαιτείται για να σπάσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχνάμε, ακόμη και στο Alzheimer.
Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επισης,αρκετη ποσοτητα σιδήρου. Λοιπον,συνηθείστε τα παιδιά σας να τρώνε τα πράσινα λαχανικά.

9.Ψάρια.
Τα Ψάρια στο σύνολό τους είναι πολύ χρήσιμα για την υγεία σας, ειδικά για τον εγκέφαλό. Τα ψάρια είναι γεμάτα από ωμέγα-3, που είναι ένα λιπαρό οξύ πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό σε πολλα επιπεδα.
Τρώγοντας μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα,μπορεί να μειώσει σημαντικά
την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Αυτά τα λιπαρά οξέα
βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου .
Τα Ωμέγα-3 παρέχουν επίσης περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, και
επίσης επιτρέπουν σε κάποιον να αποθηκεύσει νέες πληροφορίες, ενώ
θυμάται ακόμη και τις πιο παλιές. Τα καλύτερα ψάρια , για την υγεία του
εγκεφάλου, είναι ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα.

10.Σοκολάτα.
Η σοκολάτα εκτός από νόστιμη, είναι και πολύ θρεπτική για τον εγκέφαλο. Ιδιως η μαυρη σοκολατα.
Μπορειτε να αντικαταστήσετε τον καθημερινο καφέ σας με ενα ζεστό
ρόφημα σοκολάτας. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το αντιοξειδωτικα
που βρέθηκαν σε μόνο δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας σκόνης Κακάο είναι
πολύ ισχυρότερα από τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν σε άλλα τρόφιμα,
όπως το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στο κακάο, που είναι γνωστά ως φλαβονόλες, είναι σημαντικά γιατι βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Νικόλαος Κριαράς

iator.gr