Η καθημερινή λήψη μικρής δοσολογίας ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη αμερικανική μελέτη η οποία
βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες υγείας
που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 32 χρόνια.

Σχεδόν 13.000 άτομα απεβίωσαν από καρκίνο τα επόμενα χρόνια, αλλά ο κίνδυνος θανάτου ήταν μικρότερος για όσους έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την χρήση ασπιρίνης στην αρχή και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια.

bigstock Cancer Cell 2185852

Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους χρήστες ασπιρίνης να έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού,
ενώ οι άνδρες 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του
προστάτη και 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως δήλωσε ο Δρ Έρνεστ Χοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και
το Αντικαρκινικό Κέντρο «M.D. Anderson» στο Χιούστον, τα στοιχεία
επιβεβαιώνουν ότι η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μειώνει τον
κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι
ο καθένας θα πρέπει να ξεκινήσει να παίρνει ασπιρίνη για να γλιτώσει
από τον καρκίνο.

Όπως διευκρίνισε, η ασπιρίνη ενέχει κινδύνους, όπως γαστρεντερική αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η χαμηλή δόση
ασπιρίνης (81 mg/ημέρα) θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα που
διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στην Ουάσινγκτον.

onmed.gr