Πειράματα με αρουραίους έδειξαν ότι η κατανάλωση άφθονων κορεσμένων λιπαρών και απλών υδατανθράκων αλλάζει τη σύσταση του αρθρικού χόνδρου - ιδίως στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος, που στηρίζουν το βάρος όλου του σώματος - προκαλώντας αλλοιώσεις ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στην οστεοαρθρίτιδα.
Ο αρθρικός χόνδρος είναι το «μαξιλαράκι», που εμποδίζει την τριβή των οστών μεταξύ τους. Με το πέρασμα των ετών φθείρεται και κάποια στιγμή εμφανίζεται αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουήνσλαντ, με επιβλέποντες τους καθηγητές Γιν Σιάο και Λίντσεϊ Μπράουν.
Η κλασική, ανθυγιεινή διατροφή, που είναι πλούσια σε πρόχειρα φαγητά (π.χ. κόκκινο κρέας, τηγανητά, γλυκά κτλ) σχετίσθηκε με αλλοιώσεις στα οστά κάτω από τους χόνδρους.
Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας και τα παράγωγά του, καθώς και το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Απλούς υδατάνθρακες περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα με ζάχαρη και με λευκό αλεύρι (π.χ. λευκό ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά).
Η συσσώρευση των κορεσμένων λιπαρών στους αρθρικούς χόνδρους άλλαζε τον μεταβολισμό τους και τους εξασθενούσε, με συνέπεια να γίνονται επιρρεπείς στην ανάπτυξη βλαβών.

healthmag.gr