Υψηλός ή χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης?



Το ερώτημα αυτό βασανίζει χιλιάδες άτομα, που προσπαθούν να ρυθμίσουν καλύτερα τη διατροφή τους, μειώνοντας το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Εμείς στο ιατρείο μας λέμε εδώ και καιρό ότι αν δεν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη, σημασία έχει η ποσότητα των θερμίδων ενός γεύματος, και μόνο.
Στους διαβητικούς ασθενείς σημασία έχει και η ποσότητα των υδατανθράκων, αλλά όχι η ποιότητα.
Η απόδειξη ήρθε και επισήμως σήμερα το πρωί με το νεότερο τεύχος του επίσημου περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ενός από τα σπουδαιότερα διεθνή ιατρικά έντυπα. Μόλις δημοσιεύθηκε μια μεγάλη διεθνής μελέτη που διερεύνησε τη σημασία του γλυκαιμικού δείκτη στη διατροφή, και βρήκε ότι η ποσότητα των υδατανθράκων είναι η κινητήριος δύναμη της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Συνεπώς, αντί να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε τροφές με χαμηλές θερμίδες, μιας και αυτό θα ρύθμιζε καλύτερα το μεταβολισμό μας.

Ρόδης Δ. Παπαρώδης, Ενδοκρινολόγος


iator.gr