Νεφρά, λειτουργία και προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.Μία από τις βασικές λειτουργίες που επιτελούν τα νεφρά μας είναι να φιλτράρουν τις τοξίνες και άλλα βλαβερά υπολείμματα που υπάρχουν στο αίμα και να τα αποβάλουν από το σώμα δια μέσου των ούρων.
Αυτό και μόνο τα καθιστά όργανα του σώματος υψίστης σημασίας που ναι μεν μπορεί να μην είναι υπεύθυνα θνησιμότητας στις πρώτες αίτιες, αλλά δεν παύει η πλημμελή λειτουργία τους να επισύρει πραγματικά πολλά δεινά.
Ένας άλλος ρόλος που είναι εντεταλμένα να διαπράττουν, είναι η ρύθμιση του νερού στο σώμα και η ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων.
Παράγοντες που επιβαρύνουν την λειτουργία τους είναι κύρια οι τοξίνες, τα φαρμακευτικά κατάλοιπα, ο διαβήτης, η υπέρταση, ο σχηματισμός άμμου και πέτρας κ.α.


Σε περίπτωση πάθησης των νεφρών μόνο ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να δώσει σημάδια με πόνο, ή βάρος, ή οιδήματα στα κάτω άκρα, γι’ αυτό πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου και τον χρωματισμό των ούρων.
Σήμερα θα αναφερθώ στα σκοτεινά σημάδια που μας προειδοποιούν δια μέσου των ούρων ότι κάτι δεν πάει καλά όχι μόνο με την λειτουργία τους, αλλά γενικότερα με τον οργανισμό μας.
Διαφάνεια:
Η διαφάνεια των ούρων και το πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα μας προσδιορίζει την υγεία.
Το σκούρο κίτρινο χρώμα όμως αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης και καλό θα είναι να λάβετε άμεσα ικανή ποσότητα νερού.
Θα σας θυμίσω πως η διαρκής αφυδάτωση πέρα των άλλων μπορεί να σας οδηγήσει στην δημιουργία πέτρας στα νεφρά καθώς επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συνορεύοντα σε αυτά.
Οσμές και χρώματα:
Εδώ θα πρέπει να κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση για να μην δημιουργηθεί πανικός.
Πολλές φορές οι αλλαγές στην διατροφή μας μπορεί να αλλάξουν τόσο το χρώμα των ούρων, όσο και την οσμή τους.
Για παράδειγμα οι υπερβολικοί καφέδες κάποιας ημέρας βέβαιο είναι ότι θα σκουρύνουν τα ούρα μας, ή ακόμα αν έχουμε φάει παντζάρι κ.α. τροφές με έντονες χρωστικές.
Επίσης αν έχουμε καταναλώσει κύρια πικάντικες τροφές ( Παστουρμά για παράδειγμα ) τα ούρα μας θα έχουν μια ιδιαίτερη οσμή.
Εδώ αναφέρομαι στην περίπτωση που δεν έχει αλλάξει τίποτα στις διατροφικές μας συνήθειες και παρατηρούμε ούρα σκούρα με ερυθρές αποχρώσεις, ή έντονη πρωτόγνωρη οσμή.
Σε αυτή την περίπτωση μια εξέταση ούρων είναι απαραίτητη και μάλιστα χωρίς αναβολή.
Ούρα που αφρίζουν:
Ένδειξη συσσώρευσης πρωτεϊνών στα ούρα που αποτελεί το κύριο σημάδι της νεφροπάθειας.
Ομάδα κινδύνου αποτελούν οι διαβητικοί όπου πρέπει να είναι πολύ υποψιασμένοι.
Τέλος η κληρονομικότητα αποτελεί ακόμα ένα παράγοντα κινδύνου μαζί με την υπέρταση.
Η επίσκεψη σας στον ειδικό γιατρό άμεσα είναι επιβεβλημένη.
Σημάδια λοίμωξης:
Πολλές φορές μια ουρολοίμωξη που δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά, ή αντιμετωπίστηκε καθυστερημένα το βακτήριο που την προκάλεσε μπορεί να φτάσει στους νεφρούς.
Τότε πέρα από την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, το τσούξιμο κατά την διάκια αυτής και φορές τον κνησμό, τα ούρα είναι θολά και έχουν έντονη οσμή αμμωνίας.
Επιβάλλεται μια καλλιέργεια άμεσα προκειμένου να καθοριστεί η αντίστοιχη αγωγή.


Επίλογος:
Η εισαγωγή ενός ατόμου σε μια χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σαφέστατα δεν είναι και ότι καλύτερο για την μετέπιπτα υγεία του.
Ας είμαστε προσεκτικοί και σχολαστικοί λοιπών σε περιπτώσεις που αντιληφτούμε τα προαναφερόμενα σημάδια και ας ενεργήσουμε άμεσα.
Υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες φυσικές λύσεις τόσο για την προστασία των νεφρών, όσο και τις αποκατάστασης τους όταν και εφόσον κινηθούμε ακαριαία.

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού, Φαρμακοποιός

onmed.gr