Τα όσπρια χορταίνουν καλύτερα από το κρέαςΤα όσπρια προσφέρουν περισσότερο κορεσμό μετά το γεύμα σε σχέση με το κρέας, αναφέρει νέα μικρή έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε 43 άντρες στους οποίους δόθηκαν 3 διαφορετικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη στα οποία κεντρικό σημείο ήταν μπουρεκάκια από φασόλια και αρακά ή αρνί και χοιρινό.
Τα μπουρεκάκια οσπρίων χόρταιναν περισσότερο τους συμμετέχοντες σε σχέση με το κρέας, ενώ παράλληλα οι άντρες έφαγαν 12% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα.
Αυτό υποδεικνύει ότι τα μπουρεκάκια οσπρίων μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν με τον έλεγχο του βάρους, σύμφωνα με ερευνητές του University of Copenhagen στη Δανία.
Η Anne Raben δήλωσε ότι το πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα που αποτελείτο από όσπρια περιείχε σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με αρνί και χοιρινό-που πιθανόν συνέβαλε στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού.
Η Raben, καθηγήτρια στο Department of Nutrition, Exercise and Sports, δήλωσε ότι τα ευρήματά είναι σε κάποιο βαθμό ενάντια στην πεποίθηση ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης επειδή αυξάνει περισσότερο τον κορεσμό. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να καταναλώσει πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα με λιγότερες πρωτεΐνες και να πετύχει την ίδια αίσθηση κορεσμού.
Κατέληξε ότι ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για καταληκτικές αποδείξεις φαίνεται ότι τα γεύματα με βάση τα όσπρια- ιδιαίτερα με βάση τα φασόλια και τον αρακά- μπορούν να χρησιμεύσουν ως μακροχρόνια βάση για την απώλεια βάρους και ως διατηρήσιμη διατροφική συνήθεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food & Nutrition

usay.gr