Πως η νευρική βουλιμία επηρεάζει τη στοματική υγείαΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ; 

 Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από επίμονη ενασχόληση κάποιου με το βάρος του σώματός του, επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών σε μικρή χρονική περίοδο) ακολουθούμενα από αυτοπροκαλούμενο εμετό, χρήση καθαρτικών, αφαγία ή υπερβολική άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.Η νευρική βουλιμία - όπως και η νευρική ανορεξία - έχει σοβαρές επιπτώσεις στα δόντια. Και στις δύο προαναφερθείσες διαταραχές η στοματική υγεία παραμελείται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλίτιδας και τερηδόνας (ασθένειες των ούλων και δοντιών) με τις γνωστές καταστρεπτικές τους συνέπειες. Η νευρική βουλιμία μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε κακή εφαρμογή των ορθοδοντικών μηχανημάτων και εμφράξεων. Ωστόσο, η  αλλοίωση των δοντιών θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες αιτίες, προτού συσχετιστεί με την νευρική βουλιμία.

Πως επηρεάζει η νευρική βουλιμία τη στοματική υγεία;
Επανειλημμένα επεισόδια εμέτου είναι συνηθισμένα σε όσους υποφέρουν από νευρική βουλιμία. Ό έμετος απελευθερώνει οξέα του στομάχου που προκαλούν διάβρωση στην αδαμαντίνη των δοντιών. Η διάβρωση που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενο εμετό οδηγεί σε λέπτυνση και αποκοπή των κοπτικών άκρων των μπροστινών δοντιών. Οι βλάβες είναι μη αντιστρεπτές και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αποκαταστήσουν το χαμόγελό τους μόνο με αισθητική οδοντιατρική. Τα ούλα οι στοματικοί ιστοί, ο λαιμός και οι σιελογόνοι αδένες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή και οίδημα. Τα χείλη μπορούν να γίνουν ξηρά και μπορεί να εμφανιστεί και κακοσμία λόγω των συχνών εμετών. 

Θεραπεία της νευρικής βουλιμίας για την υγεία του στόματος
Η αναζήτηση οδοντιατρικής θεραπείας για οποιεσδήποτε επιπλοκές στη γενική υγεία είναι σημαντική. Το στόμα κάποια στιγμή στην ζωή μας θα χρειαστεί μία οδοντιατρική επέμβαση είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, Από ένα δόντι με απόστημα μέχρι μία διατροφική διαταραχή, η στοματική υγεία δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό των δοντιών και οδοντιατρικό έλεγχο είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από νευρική βουλιμία.
Συνήθως τα μέτρα που προτείνουν οι περισσότεροι οδοντίατροι είναι:
  • Βούρτσισμα των δοντιών αφού περάσει τουλάχιστον μία ώρα από τον εμετό. 
  • Ξέπλυμα των δοντιών μετά τον εμετό με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό.
  • Χρήση φθοριούχων στοματοπλυμάτων.
  • Επαγγελματική βοήθεια για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής. 

Θεραπεία της νευρικής βουλιμίας
 Η ιατρική θεραπεία για την νευρική βουλιμία είναι σημαντική. Παρόλο που ο οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει στοματικά προβλήματα που σχετίζονται με την βουλιμία, αυτά αποτελούν συμπτώματα ενός υποκείμενου προβλήματος που θα πρέπει να θεραπευτεί από ειδικό γιατρό. Οι έφηβες κοπέλες και οι νεαρές γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. Όσοι υποφέρουν από βουλιμία αισθάνονται πως το φαγητό, τους παρέχει άνεση και αίσθημα ελέγχου. Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφών προκαλεί ενοχές, ντροπή και φόβο για αύξηση του σωματικού βάρους και ο ασθενής χρησιμοποιεί καθαρτικά ή προκαλεί έμετο. Εκτός από τα στοματικά προβλήματα του έμετου, η νευρική βουλιμία προκαλεί και άλλα προβλήματα υγείας αν δεν θεραπευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία ίσως αποτελούν και αιτία της διαταραχής. Η ιατρική θεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αναγνώριση των αιτιών της νευρικής βουλιμίας και ανάκαμψη του οργανισμού. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές. Από την άλλη πλευρά, ο ασθενής θα πρέπει να ζήσει καλύτερα μόλις αναζητήσει θεραπεία. 


ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

boro.gr