ένα smoothie ή ένα σνακ με αρκετές πρωτεΐνες ώστε να πάρουν μια γερή
δόση ενέργειας και να έχουν περισσότερες αντοχές.
Το συστατικό αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει τις αντοχές αλλά και τη δύναμη κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση πόσιμου συμπληρώματος παντζαριού, ενός λαχανικού με σημαντική περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, στις επιδόσεις αθλητών καγιάκ (ανδρών και γυναικών).
Σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι αθλητές, το συμπλήρωμα
επέδρασε θετικά στις αντοχές των αθλητών και μάλιστα τα αποτελέσματα
ήταν καλύτερα για τις γυναίκες. Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν ήταν
αναλογικά με την ποσότητα του πόσιμου συμπληρώματος που χορηγήθηκε.
Οι ερευνητές αποδίδουν την ευεργετική επίδραση του παντζαριού στα
ανόργανα νιτρικά άλατα που παρέχει το παντζάρι, καθώς το συστατικό
διευκολύνει τις διεργασίες που επιτελούνται στα μιτοχόνδρια, τα
μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παντζάρι είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιά, καθώς μελέτη του 2013
είχε καταδείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και μεταβολικού
συνδρόμου (υψηλό ζάχαρο, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη) διά μέσου της
μείωσης στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.