• Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε δημητριακά, όσπρια, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα στα γεύματα προκειμένου να μην υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό το παιδί να μάθει να προτιμά τα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν καθυστερούν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
• Η διατροφή στο διαβήτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά που είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα αγγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση που μακρυπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, το παιδί με ΣΔ-1 θα πρέπει να καταναλώνει άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό χωρίς ορατό λίπος) και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
• Τα snack που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να ετοιμάζονται από το σπίτι, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ποσότητα των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλωθεί για να συμβαδίζει με τη δοσολογία της ενέσιμης ινσουλίνης.
• Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το snack πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό θα προστατεύσει το παιδί από τις πρωινές υπογλυκαιμίες. Ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών είναι μερικές καλές προτάσεις.