Όσα πρέπει να καταναλώνουμε για να αποφύγουμε ή να επιβραδύνουμε τη νόσο Alzheimer
Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη νόσο ή ακόμα καλύτερα να τονώσουμε την υγεία των εγκεφαλικών μας κυττάρων; Η απάντηση φαίνεται να ακούει στο όνομα MIND diet, μας επισημαίνει ο διαιτολόγος-κλινικός διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Πρόκειται , εξηγεί, για μια νέα δίαιτα που δημιουργήθηκε από το «πάντρεμα» της Μεσογειακής Δίαιτας και της Dash diet (Diet Approaches to Stop Hypertension), μιας διαδεδομένης δίαιτας για την αντιμετώπιση της Υπέρτασης. Επομένως, στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καρπών, ψαριού, πουλερικών, άπαχων γαλακτοκομικών, χαμηλής πρόσληψης αλατιού, δημητριακών ολικής άλεσης κι ελαιολάδου. Η MIND Diet (Mediterannean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay), επίσης, συστήνει χαμηλή κατανάλωση έως και αποφυγή κόκκινου κρέατος, βουτύρου, γλυκών, τηγανιτών και fast food.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Alzheimer and Dementia, μελετήθηκε η σχέση των διατροφικών συνηθειών με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer σε άτομα 58 έως 98 ετών. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 4,5 χρόνια και βρέθηκε ότι αυτοί που ακλούθησαν την MIND diet είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, από αυτούς που δεν την ακλούθησαν. Μάλιστα, τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου, ακόμα και η μικρότερη συμμόρφωση με την εν λόγω δίαιτα οδήγησε σε μείωση εμφάνισης της νόσου κατά 39%. Παρόλο που η μελέτη δεν αποδεικνύει τη σχέση αιτίου αποτελέσματος, ωστόσο φαίνεται να δείχνει ένα δρόμο για τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη εγκεφαλική μας λειτουργία.