Για τον ανθρώπινο οργανισμό, το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αναγκαία συστατικά και αυτό γιατί συμμετέχει σε όλες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Όπως είναι γνωστό, το 70% του σώματός μαςαποτελείται από νερό. Εμποδίζει τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας στο σώμα μας, μέσω της αποβολής καθημερινά περίπου 2-2,5lt υγρών κυρίως από τα ούρα, από τον ιδρώτα, τα δάκρυα, την αναπνοή και τα κόπρανα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το ανθρώπινο σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και της πρόληψης της αφυδάτωσης. Μπορούμε να αντέχουμε χωρίς νερό 2-3 ημέρες. Αν χάσουμε το 20% του νερού κινδυνεύουμε να πεθάνουμε…
Πού μας βοηθά το νερό
Βοηθά στη φυσική δραστηριότητα. Όταν αθλούμαστε, χρειαζόμαστε αρκετό νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν, για να αναπληρώσουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε. Οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και οι κράμπες.
Βοηθάει στη σωστή πέψη των τροφίμων και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των φυτικών ινών, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Βοηθάει στην υγεία του δέρματος: Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξίνων, κάνοντας το δέρμα πιο λείο, λαμπερό και καθαρό.
Ευεξία: Ακόμη και η μείωση κατά 1-5% της ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση, τόσο τη σωματική όσο και τη νοητική. Ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι και ο πονοκέφαλος. Η κατανάλωση νερού μπορεί να τους εξαλείψει. Επίσης, βοηθά στην συγκέντρωση, στη μνήμη, στη μείωση του άγχους και στην ευεξία του ατόμου.
Είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τα νεφρά. Μια Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι πίνουν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα έχουν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό. Επίσης, το νερό διαλύει τα άλατα και τα μέταλλα στα ουρά που δημιουργούν πέτρες στα νεφρά.
Σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Το νερό βοηθάει και στην απώλεια βάρους. Δεν έχει θερμίδες, παίζει όμως καθοριστικό ρόλο στην δίαιτα, στον τρόπο δηλαδή που οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους. Βοηθά τις καύσεις του μεταβολισμού να γίνονται σωστά. Επίσης, βοηθάει στον κορεσμό, αφού όταν καταναλώνουμε αρκετά υγρά έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού. Προτιμήστε την πρόσληψη υγρών από καφέ, τσάι, φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αναψυκτικών light.
Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης:
δίψα,
μειωμένη ποσότητα ούρων,
ασυνήθιστα σκούρα ούρα,
δυσκοιλιότητα
ανεξήγητη κόπωση,
ευερεθιστότητα,
έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε,
κεφαλαλγία,
ξηροστομία,
ζαλάδα
αϋπνία.
Τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωση:
πονοκεφάλους
μυϊκές κράμπες,
υπόταση
ζάλη ή λιποθυμία όταν στέκεστε όρθιοι
παραλήρημα,
απώλεια των αισθήσεων,
οίδημα της γλώσσας
θάνατο
Άλλοι τρόποι για να θυμάστε να πίνετε νερό
να πίνετε 1 ποτήρι νερό με το που σηκωθείτε το πρωί, πριν το πρωινό ή τον καφέ σας
να έχετε μικρά παγωμένα μπουκαλάκια στο ψυγείο και στην τσάντα σας, όπου είστε, στη δουλειά ή το σπίτι
να πίνετε πάντα ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και όχι κατά την διάρκειά του
όταν καταναλώνετε κάποιο άλλο είδος ροφήματος ή ποτού πάντα να πίνετε και νερό
σε όσους δεν αρέσει το νερό, μπορούν να προσθέσουν στο ποτήρι τους μια φέτα αποξηραμένο φρούτο ή λεμόνι ή ένα φύλλο μέντας.
Πηγή: www.mednutrition.gr
Η συνήθεια των εφήβων να χρησιμοποιούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους προκαλεί έντονους πόνους τόσο στην πλάτη όσο και στον αυχένα. Ακόμα μερικά προβλήματα υγείας έρχεται να προσθέσει η υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας τα οποία πολλά από αυτά δυστυχώς «χτυπούν» τους έφηβους. Διότι ποιος έφηβος δεν ξαπλώνει στο κρεβάτι περνώντας πολλές ώρες «αγκαλιά» ένα laptop ή ένα tablet ή ένα κινητό τηλέφωνο ; Η συνήθεια αυτή η οποία ονομάζεται iPosture μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους τόσο στην πλάτη όσο και στον αυχένα. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Χειροπρακτών Βρετανίας(BCA), το 40% των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 είχαν πόνου είτε στην πλάτη είτε στον αυχένα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της ηλικιακής ομάδας ασχολούνται έως και έξι ώρες την ημέρα με το κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα ένας στους επτά γονείς εκτιμούν ότι ο πόνος του παιδιού τους είχε άμεση σχέση με τη χρήση της κινητής τεχνολογίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και άλλες μελέτες και έρευνες στις οποίες επισημαίνεται ότι η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος μπορεί να έχει επίπονες συνέπειες. Μελέτη όμως για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε και στη Φιλανδία. Στην έρευνα συμμετείχαν 436 μαθητές και διαπιστώθηκε πως η καθημερινή χρήση του υπολογιστή από δύο ώρες και πάνω αυξάνει τον κίνδυνο του πόνου στον αυχένα και τους ώμους (21% των παιδιών), τον πόνο στο κεφάλι (20%) και τον πόνο στην κάτω μέρος της πλάτης (16%). Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από τα αγόρια. Η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο τόσο στον αυχένα όσο στους ώμους και την πλάτη. ΛΥΣΗ Δυστυχώς πλέον μεγάλο μέρος τόσο της παιδικής όσο και της εφηβικής ηλικίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την τεχνολογία. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους έφηβους προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες σωματικές καταστάσεις. Αυτό λοιπόν που συνιστούν οι ειδικοί είναι να ενθαρρύνονται τα παιδιά να κινούνται και να αλλάξουν τη στάση του σώματός τους. Επιπλέον συστήνεται να σηκώνονται και να περπατάνε έστω και λίγο εκεί που βρίσκονται. Εξάλλου όπως δείχνουν οι μελέτες τα πιο στατικά παιδιά πονούν περισσότερο στην πλάτη. Εκτός των άλλων το BCA συμβουλεύει να τοποθετούνται οι φορητοί υπολογιστές σε ένα επίπεδο όπου ένα παιδί θα μπορεί να καθίσει σωστά και τα χέρια του μέχρι και το ύψος του αγκώνα να στηρίζεται πάνω στο γραφείο όταν χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο. Επίσης το επάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα φρύδια ενώ η καρέκλα πρέπει να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός, έτσι ώστε τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Τέλος και τα tablets πρέπει να τοποθετούνται σε τραπέζι ενώ όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα η λύση είναι μία: να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο…