Οι ουσίες που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο είναι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά διαιτητικά ποτά και τροφές
Οι γλυκαντικές ουσίες που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο είναι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά διαιτητικά ποτά και τροφές. Αυτές οι γλυκαντικές ουσίες υπάρχουν και σε φακελάκια, σε καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία αντικαθιστούν τη ζάχαρη. Οι ερευνητές γράφουν ότι η μαζική και χωρίς επίβλεψη κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Οι ερευνητές έδειξαν πρώτα ότι οι τρεις γλυκαντικές ουσίες έκαναν πιο δύσκολο για τα ποντίκια να επεξεργαστούν τη ζάχαρη. Αυτό είναι γνωστό με τον όρο δυσανεξία στη γλυκόζη, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια μελέτησαν σχεδόν 400 ανθρώπους και βρήκαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με την παχυσαρκία και τη δυσανεξία στη γλυκόζη.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι από επτά εθελοντές που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, οι τέσσερις από αυτούς εμφάνισαν δυσανεξία στη γλυκόζη μόλις μετά από μια εβδομάδα αφότου άρχισαν να καταναλώνουν τις γλυκαντικές ουσίες.
Αν και ο ακριβής λόγος που οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το «ζάχαρο» του αίματος δεν είναι γνωστός, προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να ασκούν τις παρενέργειες τους μεταβάλλοντας τον τύπο των βακτηρίων στο έντερο (επηρεάζοντας το μικροβίωμα).
πηγή: dietup