Γράφει : Ελένη Καραλή, Ειδικός Εφαρμογών Διατροφής / Μέλος του “Υγείας Θάλπη”

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια,
φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλει κυρίως τον
αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες
ρευματικό νόσημα. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 35-55 ετών, μπορεί όμως να
προσβάλει και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και παιδιά.

Από αιτιολογικής πλευράς φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες, όπως
γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην
αιτιοπαθογένεια της νόσου.
Η διατροφή δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται στα αίτια της
παθογένειας της, πάραυτα έρευνες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως
ψάρια, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην
εξέλιξή της.
Ορισμένα είδη ψαριών είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά
οξέα, τα οποία μειώνουν την
CRP και την ιντερλευκίνη, δύο από τις βασικές
φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδανικά στη
διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 90-120 γραμμάρια εβδομαδιαίως.
Στα ψάρια με την υψηλότερη συγκέντρωση Ω3 λιπαρών οξέων
συγκαταλέγονται (μα δεν περιορίζονται) ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και οι
αντσούγιες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία
υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού-
που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Καλή πρακτική ορίζεται
η κατανάλωση 1-2 φρούτων και 2-3 φλιτζανιών λαχανικών ανά γεύμα. Το μπρόκολο,
το σπανάκι, το καρότο, το λάχανο, οι φράουλες, τα κεράσια, τα μούρα και τα
βατόμουρα αποδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά,
πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση της
φλεγμονής. Μία χούφτα από καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια, αμύγδαλά καλύπτει τις
ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.
Τα φασόλια, κάθε είδους, περιέχουν πολλών ειδών
αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αποτελούν μία χαμηλού κόστους πηγή
φυτικών ινών, πρωτεϊνών, φολικού οξέος και μετάλλων όπως μαγνήσιο, σίδηρο και
κάλιο.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά,
αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και την oleocanthal ένωση η οποία μειώνει την
φλεγμονή και τον πόνο. Συνιστώμενη κατανάλωση 
2-3 κουταλιές τις σούπας καθημερινά.
Τρόφιμα προς αποφυγήν είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως
μπισκότα, τσιπς και άλλα σνακ τα οποία μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε
ανθυγιεινά λίπη που επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την υπερβολική
κατανάλωση αλατιού. Είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών και
υψηλή αρτηριακή πίεση, από την άλλη όμως τα κορτικοστεροειδή συχνά
χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Γνωρίζοντας
λοιπόν ότι οι τροφές περιέχουν ήδη ποσότητες νατρίου, συνίσταται η μετρίαση της
κατανάλωσης του άλατος.

Η ρεσβερατρόλη, μία ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, έχει
αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να
περιορίζουν τα αλκοολούχα ποτά, ειδικά όταν παίρνουν φάρμακα, όπως η
μεθοτρεξάτη.